Visste du att den där huvudvärken som kan komma om man byter från en “vanlig” västerländsk kost till en lowcarb kost kan bero på saltbrist?
Man brukar ju säga att det beror på att kroppen behöver lite tid att ställa in sig till att bli fettförbrännare och dessutom köra igång glukoneogenesen (omvandla bl.a. protein till blodsocker) istället för att vara blodsockerbrännare. Och under dessa 1-2 veckor kan man bl.a. få huvudvärk.
Men genom tillskott av salt undviker man ofta huvudvärken. Detta kan bero på att insulin påverkar njurarna så att de behåller salt. När du kraftigt sänker blodsockret så sänker du också insulinpåslaget. Innan kroppen – och njurarna – anpassat sig till den lägre insulinnivån så utsöndras mer salt än vanligt. Utsöndras mer salt så utsöndras mer vätska och huvudvärken är ett faktum.
Så om du är ny på lowcarb/paleo eller liknande, alternativt om du flippat ur på skräpmat under semestern, se till att ta extra salt när du går över till lowcarb.
KNJ says
Jag har alltid trott att det beror på att kroppen förlorar så mycket vatten (kolhydrater binder vatten) och därmed får en obalans i vätska. Detta brukar avhjälpas med att dricka ofta under övergången. Men att dricka mycket vatten borde ju då förvärra saltbristen om det nu är saltet som är boven vid övergången.
Anna Sparre @ 4health.se says
Jag tror att vätskebrist kan bidra. Så en kombination av vatten och salt är nog toppen