Apropå avsnitt 90 om örter och kryddor istället för medicin: I Kina har man bestämt att 30 procent av läkemedelsbolagens produktion ska bygga på gamla läkeörter inom 15 år.
Kritiker menar att det är dålig kontroll på tillverkningen av traditionella kinesiska örtmediciner. De kan innehålla ingredienser från utrotningshotade djur och höga halter tungmetaller och rester av bekämpningsmedel. Vissa växter innehåller även naturliga gifter som skadar lever och njurar.
För att få fram internationella succépiller som nobelprisbelönade Tu Youyous malariamedicin, som var inspirerad av ett recept från 300-talet, krävs att man hittar exakt rätt verksam molekyl och rensar bort resten. Ämnet ska sedan testas på celler, djur och slutligen människor.
I kartläggningsprojektet Herbalome går 100 forskare igenom medicinskt verksamma föreningar i de 500 vanligaste ingredienserna av traditionella kinesiska naturmediciner. Arbetet leds av Liang Xinmiao och det finns över 100 000 prover av torkade växt- och djurextrakt i frysen.
Men att bevisa den medicinska effekten av traditionella blandningar har visat sig svårt. Varje växt eller djur innehåller tusentals olika molekyler som samverkar. I en viss vild ört är tex de verksamma beståndsdelarna mycket svåra att destillera fram.
Efter åtta år har Herbalome-projektet fått fram ett smärtstillande medel som inte verkar ge något beroende, och som man nu inleder patientförsök på i samarbete med amerikanska forskare.
Kinesiska staten satsar mångmiljardbelopp på projektet.
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=6511832
Lämna ett svar