Inflammation i tarmen verkar vara en nyckelmekanism för hur bakterier får nya egenskaper, och varför vi ser framväxt av nya, aggressiva tarmbakterier visar en ny studie. Inflammation i tarmen verkar nämligen öka bakteriernas utbyte av genetiskt material mer än 10 000 gånger(!!)
Det är känt sen tidigare att bakterierna i våra tarmar kan byta genetiskt material med varandra och på så sätt ge upphov till nya, ännu farligare bakterievarianter. En del om det här med genetisk överföring, gene transfer, pratar vi om i avsnitt 109 av podcasten
Men att det är inflammationen, och ämnen som frigörs från immunförsvaret när tarmen inflammeras, som möjliggör / ökar det här utbytet är nytt.
Forskarna har studerat salmonellabakterier i tarmarna hos möss, och kunde då se att en inflammation i tarmen ökade bakteriernas utbyte av genetiskt material mer än 10 000 gånger.
Väl värt att äta antiinflammatorisk kost med mycket grönsaker, naturligt fett och protein och undvika mjöl och socker alltså…
Mer om kopplingen mellan tarmbakterier och inflammation i avsnitt 135 av podcasten
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-03/aaft-hgi031317.php
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=6653045
Carin says
Är det verkligen viktigt att man äter mycket grönsaker? Räcker det inte att man väljer näringstäta och bra grönsaker till varje måltid eller måste det just vara stor mängd grönsaker? Om man har tex IBS blir det kanske då omöjligt att undvika inflammation?
Anna Sparre @ 4health.se says
med IBS får man trappa upp som det fungerar och tillaga och välja låg-FODMAP, men den långsiktiga lösningen är ju att hitta och behandla orsaken till IBS, såsom SIBO tex
Råder dig att göra ett CSAP, se under hälsotester – mage/tarm
Helen says
Jag har celiaki och har en lite problematisk mage trots att jag äter strikt glutenfri kost. Jag har ätit probiotika och annat som ska vara bra för magen men tycker inte att det hjälpt.. Jag hade ett sår som inte ville läka vilket gjorde att jag åt antibiotika. Jag märkte då att magen blev bättre, tänker att det måste ha med antibiotikan att göra. Kan det vara så att jag hade några bakterier i magen som försvann i och med antibiotiakuren? Nyfiiken på att höra hur detta hänger ihop?
Anna Sparre @ 4health.se says
ja, visst är det antagligen så att du hade något dåligt i tarmen som blev (tillfälligt elle permanent) bättre efter antibiotikan. Testa gärna mha CSAP så kan vi se hur det ser ut istället för att gissa. Se mage/tarm under hälsotester