Enligt ny forskning återvinner hjärnan gamla funktioner som funnits med sedan mänsklighetens begynnelse för att tex förstår ny teknik. Detta utan att hjärnan utvecklats för just detta. Samhället utvecklas ju snabbare än evolutionen hinner med, och detta verkar hjärnan klara av bättre än vad kroppen klarar den “nya” maten som mjöl och socker och fel fetter.
Amerikanska forskare kan nu beskriva hur vi helt enkelt använder oss av funktioner som evolutionen försett oss med och ”återanvänder” dem på nya problem. Vår hjärna har förmågan att bilda nya kombinationer av redan existerande beräkningar och använda dem snabbt och flexibelt i nya sammanhang.
Ett exempel på denna återvinning är att hjärnan tar till sig kultur såsom läsning och musik genom redan existerande hjärnkretsar.
Vi har inte utvecklats för att kunna läsa. Istället pekar forskning på att vi läser genom att återanvända neurala funktioner som utvecklats för att känna igen ansikten och objekt.
Förutom att dessa gamla hjärnfunktioner kan hjälpa oss att förstå modern teknik och så kan man också utnyttja dem för att påverka vårt eget och andras beteende.
Det effektivaste sättet att locka fram medkänsla eller förståelse är inte genom att presentera långa listor med information, utan att låta en utsatt individ representera hela problemet. Det här beror enligt forskarna på att vårt sociala beteende växte fram inom små jägarsamhällen där alla levde tätt inpå varandra, och inte i stora, anonyma, globalt sammanlänkade samhällen.
Studien visar på hjärnans elasticitet. Vi har många grundläggande funktioner som är desamma hos alla ryggradsdjur, till exempel andning, hunger och reproduktion. Sedan har vi utöver den utvecklat andra förmågor som överglänser andra djur, som abstrakt tänkande och sociala förmågor.
Lämna ett svar