Det är välkänt att en rubbad dygnsrytm eller att sova på fel tider (som vid skiftarbete) är skadligt för hälsan på många sätt. Att utsättas för ljus dygnet om kan även bland annat ge muskelförsvagning, visar en ny studie. Men studien visar också att vi troligen ganska lätt kan reparera skadorna från tex skiftarbete genom att återgå till en naturlig dygnsrytm där vi sover när det är mörkt och är vakna när det är ljust.
Om vi utsätts för mycket ljus, utan möjlighet att vistas i mörker, störs sömnhormonet melatonin och många andra hormoner – och hela vår inre biologiska klocka. Signalsubstanserna i hjärnan, som “väcker” många av våra cellerna på morgonen och ser till att alla celler i kroppen börjar arbeta tillsammans, rubbas. Vår hälsa påverkas negativt av att inte få vistas i mörker ett antal timmar om dygnet och detta beror på att rytmen i kroppen störs.
I en ny artikel har en grupp forskare undersökt vad som händer när möss utsätts för konstant ljus. Detta har gjorts i en betydligt större skala och under betydligt längre tid än i tidigare försök.
Forskarna utsatte möss för konstgjort ljus 24 timmar om dygnet i 24 veckor. De såg då att dygnsrytmen i det som kallas för suprachiasmatic nucleus (SCN), försämrades med hela 70% (reduced rhythmicity in the central circadian pacemaker of the suprachiasmatic nucleus (SCN) by 70%) och att mössen bland annat började lida av muskelförsvagning. (SCN har jag skrivit om bland annat här: https://4health.se/hosthalsa-ljus-farger-och-hormoner) Men när mössen efter dessa veckor fick återgå till tolv timmars ljus och tolv timmars mörker återhämtade sig rytmen i SCN och mössen repade sig från de flesta åkommorna ganska fort.
Studien stärker alltså det faktum att det är riktigt dåligt att rubba den normala dygnsrytmen, men den visar också att det aldrig är för sent att göra något åt det!
http://www.cell.com/current-biology/pdf/S0960-9822(16)30497-3.pdf
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=6473640
Lämna ett svar