Mikroberna i magen vill ha en fast dygnsrytm, enligt en ny studie. Det kan förklara varför flitiga flygresenärer och skiftarbetare ofta får problem med vikten.
Det har hittills inte varit helt klart varför störningar i dygnsrytmen kan kopplas till en mängd olika sjukdomar, som diabetes, cancer och fetma. Nu har forskare kommit fram till att en anledning är att mikroberna i magen störs när rytmen rubbas.
Forskarna analyserade avföringsprov från möss vid olika tidpunkter under dygnet, och märkte att bakteriernas aktivitet förändrades över tid. För att mäta effekterna av en ändrad dygnsrytm utsattes mössen för en omvänd rytm, och fick leva med ljus på natten och mörker på dagen.
Den omvända dygnsrytmen hos musen ställde till det för deras magar, och forskarna upptäckte att mikrober som är förknippade med fetma växte på bekostnad av andra bakterier. När “jetlaggade” bakterier överfördes till bakteriefria möss fick även dessa möss samma problem.
För att se om människor påverkades på samma sätt testade man även avföringsprov på personer som flugit från New York till Tel Aviv, och deras magbakterier stördes på samma sätt som mössens.
Frågan är bara om det är de jetlaggade mikroberna som är orsaken till ohälsan, eller om den ohälsosamt störda dygnsrytmen som påverkar våra hormoner också bl.a. påverkar magfloran (min kommentar). Jag gissar att det är det senare. Men det betyder ju inte att det inte är bakterieobalansen som är en del i orsaken till ohälsan. Magbakterierna bidrar med all säkerhet!
Läs mer om tarmfloran: https://4health.se/?s=magflora
Studien presenteras i veckans upplaga av Cell.
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/jetlaggade-magbakterier-kan-gora-dig-fet
Lämna ett svar