Många undrar över hur vid bäst äter hälsosamt utan att påverka klimatet alltför negativt. Jag har skrivit ett par inlägg om detta, bl.a. här: https://4health.se/ratt-mat-for-klimatet-miljoguide
Se också inlägg via taggen miljö: https://4health.se/tag/miljo och sök på min köttguide respektive fiskguide
Skogsarealerna i Europa ökar för att vi överger jordbruksmark, men en del av klimatvinsterna av det äts upp av att vi i stället importerar varor som leder till avskogning i andra delar av världen. Vi svenskar bidrar till avskogningen främst genom import av palmolja, brasilianskt nötkött och soja som används till djurfoder.
Så det du kan tänka på särskilt (förutom allt jag skrivit om tidigare) är att:
- Undvika “konventionellt” uppfött kött (som ofta utfodras med soja) och istället äta lite mindre kött men av bättre kvalitet – dvs gräsbeteskött och vilt etc.
- Undvika produkter med palmolja
- Undvika importerat kött
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7184636
Effie says
Brukar inte svenska bonder hävda att det inte importeras soja till djurfoder, utan fodret odlas I Sverige? (jag har inte koll på importen)
Lena i Umeå says
Jag skulle vilja tillägga att undvika “konventionellt” odlade vegetabilier, dvs. där man inte använder växelbruk och djurhållning som grund. Odling med konstgödsel och kemikalier är stora bovar för miljön. Vi behöver odling som gynnar jordens förmåga att binda kol istället för att urlaka matjorden med konstgödsel.
Det vore uppskattat om det fanns en sådan märkning av livsmedel, jag är inte säker på att ekologiskt nödvändigtvis betyder odlat på “gammalt” vis, men det är sannolikt bättre än det som annars är gängse odlingssätt numera. Det sättet gör en yta av Sydafrikas storlek obrukbar vart tionde år.
Anna Sparre @ 4health.se says
precis! Det har jag skrivit om tidigare! Men bra att du betonar det