Många efterfrågar en lite mer nyanserad bild av hur man bäst äter för miljön och klimatet, än det vanliga “ät mindre kött och mer vegetariskt”.
En fjärdedel av jordens växthusgasutsläpp kommer från mat, så visst spelar det roll vad du väljer. I huvudsak: Välj grövre grönsaker och rotsaker, och växter som är närodlade, och se över vilken typ av kött du äter.
Eftersom de riktigt stora miljöbovarna är matsvinnet och hur jordbruket och transporterna bedrivs, så är det lätt att som enskild konsument och tycka att individens val inte spelar någon roll. Men det finns bra riktlinjer även för detta.
Protein
Kött-, ägg- och mjölkproduktion gör av med 70 procent av all jordbruksmark globalt och står för ca 25 procent av alla växthusgaser, men naturbetat kött från svenska gårdar håller landskapet öppet och gynnar biologisk mångfald. Så välj det i första hand. Dessutom påverkar kyckling klimatet mindre än kött från större djur. Tänk också på att vi inte behöver några mängder protein. Vi mår bra av animaliskt protein, men i liten eller måttlig mängd.
Undvik sojabaserad kost som tofu, som bidrar till avskogningen. Om du äter det, välj ekologiska sojaprodukter och soja som inte odlats i avskogningsområden. 75 procent av den soja som odlas används till djurfoder, så undvik kött från djur som inte går ute i huvudsak (dvs. håll dig till vilt och naturbeteskött).
När det gäller fisk så välj inget som trålas. Trålarna drar upp havsbotten och släpper ut växthusgaser.
Grönsaker och växter
När det gäller grönsaker och andra växter så välj hårda grödor i säsong. Kål och äpplen är bra exempel. Sämst är ömtålig mat som sallad, bär, tomat och avokado; som antingen kräver växthus, eller snabba transporter över jorden. Det kan ibland vara bättre att frakta grönsaker med skepp än att odla under fel säsong i växthus nära. Potatis ger ett lågt klimatavtryck, men tänk på att det ofta besprutas hårt, så välj ekologisk potatis.
Jag rekommenderar ju inte spannmål av hälsoskäl, och inte heller av miljöskäl (läs mer om jordbruk och ettåriga grödor bl.a. här: https://4health.se/jordbruket-–-det-storsta-hotet-mot-var-planet och här https://4health.se/sista-skorden) Men väljer du det så är fullkorn bäst. Undvik ris, som både kräver mycket vatten och alstrar mycket metan.
Se även tidigare populära miljöguider: https://4health.se/kottguiden och https://4health.se/fiskguide
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ratt-diet-for-den-klimatoroliga
maria says
Väldigt bra sammanfattat!