Ja, som rubriken förtäljer – det är gott, men farligt för dig som är rädd om vikten.
Varför detta då?
Både fett och sött är det som vi naturligt eftersträvar med våra instinkter. Båda betyder energi och den söta smaken signalerar “ofarligt”.
Dock är det så att kombinationen fett och sött inte finns i naturen. Det är faktiskt så. Djur och natur som vi traditionellt livnär oss på är antingen fett eller sött. Fundera på den…
Vad har det för betydelse?
Fet mat är energirik, men stimulerar våra mättnadshormoner. Så vi kan inte äta hur mycket fett som helst (så länge vi har fungerande hormoner).
Söt mat betyder “passa på att äta”. Hittade man frukt och bär skulle man passa på att få i sig energi och vitaminer även om man var mätt. Söt smak inaktiverar mättnadskänslorna. De signalerna och instinkterna har evolutionen försett oss med eftersom de som hade dem överlevde.
Sockret höjer samtidigt blodsockret, stimulerar insulinet och stimulerar därför fettinlagring.
Därför – Om du kombinerar fett och sött, ta kaka tex, så är detta förödande för vikten. Massor med energi utan mättnadskänslor samtidigt som kroppen lagrar in fett!
Tänk på det innan nästa fika…
Åsa Hellström says
Men OM man nu är sugen på något sött medan man äter ganska strikt GI-kost, vare sig det är lågGI eller GI-noll, så KAN man äta något sött vid något tillfälle? Jag menar… det måste väl vara bättre att äta något sött efter man ätit sig mätt på något vettigt, än före? Det måste väl finnas något som kallas “mindre värst”?
Anna Sparre @ 4health.se says
Absolut! Du har så rätt. De tillfällen det är “minst dåligt” att äta sötsaker är 1)när man har grundat med fett/protein. Har man det i magsäcken så blir matsmältningen/magsäckstömningen långsammare och blodsockret påverkas alltså långsamt
2) Efter man har tränat och därför tömt glykogenlagren så att man har plats att lagra in socker som glykogen istället för som fett.
Det jag ville lyfta fram är vilka fällor fikabröd, donuts etc är. Jag tar själv gärna en chokladbit efter maten och för de flesta (så länge man inte har ett sockerberoende) går det bra att äta en efterrätt ibland.
Åsa says
Tack! Ok – att synda en god efterrätt är bättre som efterrätt än förrätt, alltså. Det finns således en logisk förklaring till ordningen på menyn. Och ja, fikabröd ensamt mitt på eftermiddagen (eller förmiddagen) är en hälsofara, inte bara av en, utan många anledningar. Tack för bra svar!