Imorse efter 7.30-nyhetssändningen i tv4 debatterades studien (https://4health.se/studie-proteinrik-kost-och-hjartsjukdom ) av Ralf Sundberg och Claude Marcus. Ralf, som bl.a. skrivit boken forskningsfusket, kritiserade upplägget på studien. Vad som dock missades att ta upp, enligt mig, är det jag även skrev om igår. Ingen har alltså undersökt hur kosten verkligen såg ut, bara om det var mycket eller lite protein respektive kolhydrater. Dessutom uttalar Claude Marcus en riktig groda.
Ingenting undersöks om vare sig kvaliteten eller naturligheten på maten. Det är en enorm skillnad på hur hälsosam naturliga råvaror är jämfört med processat kött med tillsatser såsom nitriter.
Det är också en enorm skillnad på kött som kommer från naturbetande djur vs. massproducerat spannmålsuppfött.
Vad var det är för kvalitet på de resterande kolhydraterna. Åt de som åt mycket kolhydrater mer grönsaker och nötter och de som åt mindre, åt de sina kolhydrater i form av mjöl och socker? Eller var det tvärt om?
Man har alltså inte tagit någon hänsyn till, och känner inte heller till, kvaliteten på proteinet och kolhydraterna.
Sen kommer vi till nästa miss i debatten, Claude Marcus uttalar sig om att bara man går ner i vikt så spelar det ingen roll om det är med pulverdiet, LCHF, viktväktarna eller något annat. Hur kan en så kallad näringsexpert uttrycka sig så??
Om du går ner i vikt på pulver (eller hallonbåtar) så får kroppen ingenting den behöver. Du SKADAR kroppen. Den får inte de vitaminer, de mineraler, de fettsyror osv osv som den behöver. Den kan alltså inte bygga och reparera kroppen, Bristen på antioxidanter skadar dessutom mitokondrierna och leder till för tidigt åldrande. Och, viktnedgången lär ju inte vara länge. Så fort kroppen får riktig näring igen skriker den efter mer och mer – och gärna lite extra. Den har ju näringsbrist. Resultat: Viktuppgång!
Lämna ett svar