Inför lördagens podcast där vi börjar vårt sommartema “hormonkaos”, så kommer här ett inlägg som jag först publicerade i april 2016 🙂
I helgen kommer ett spännande och efterlängtat avsnitt med Mia Lundin med fokus på hormonkaos och könshormoner, signalsubstanser och annat spännande. Som ett litet intro till avsnittet och för att kunna hänga med i det vi pratar om ännu bättre så lägger jag upp ett par bilder här och ger en kort förklaring kring hormoner och signalsubstanser.
Kortfattat kan man säga att vi har två styrsystem i kroppen – nervsystemet och hormonsystemet. Ett hormon är en budbärare som utsöndras av ett organ eller en körtel ut till blodet. Hormonet är information från körteln till specifika målceller om att de ska utföra något. Dvs hormonet stimulerar cellerna på ett visst sätt. Insulin är ett exempel på ett hormon som vi har pratat en del om i tidigare avsnitt, som stimulerar cellerna att lagra in energi.
Signalsubstanser är mycket mer kortvariga budbärare som verkar mellan nervceller. Dvs i det andra styrsystemet – nervsystemet. En stor del av nervsystemet utgörs av vår hjärna. Det är därför man ofta pratar om signalsusbstanser i hjärnan. Ett exempel på en signalsubstans som vi pratat om en del är serotonin.
Vissa signalsubstanser är även hormoner, vilket gör det hela än mer komplicerat 🙂
Jag vill tipsa dig om att du kan lära dig mer om nervsystemet, signalsubstanser, och skillnaden mellan hormoner och signalsubstanser i avsnitt 9 av podcasten.
Vi pratar även om binjurarna imorgon. I avsnitt 4 pratar jag ingående om stress och binjurarna, men ljudkvaliten är sämre i detta tidiga avsnitt.
Vi nämner sköldkörteln, något som vi pratat om i flera avsnitt, men mest ingående i avsnitt 19.
Könshormonerna då. Kvinnliga könshormoner produceras i äggstockarna, men inte bara där. Binjurarna har också en viktig roll. Här kommer bilder som kan underlätta.
För det första en bild över hur progesteron och östrogen varierar över menstruationscykeln (man brukar referera till dag 1 som första dagen med blödning) Bildkälla lifeextension:
Och så en än mer ingående bild där vi även inkluderar hormonerna LH (Luteiniserande hormon) och FSH (Follikelstimulerande hormon) Bildkälla wikipedia:
Och slutligen en bild som visar hur olika så kallade steroidhormoner kan omvandlas via varandra i kroppen Bildkälla wikipedia:
Eller mer förenklat Bildkälla fastbleep:
Kristin Wärme says
Hej! Jag har en fråga om hur man ska äta vid trötta binjurar. Min egen känsla är att jag behöver kolhydrater, har även hört andra säga detta men vad anser du? Om man har så lågt blodsocker så man nästan svimmar några gånger om dagen? Tack på förhand och ha en fin dag!
Martina Koch says
Hej
skulle behöva hjälp att tyda mina provsvar: Har tagit tester via Werlabs på S-progesteron och S-Östradiol och fick tillbaka dessa svar: progesteron 17nmol/L och östradiol 211pmol/L. Har tagit progesteronkräm oregelbundet (glömt av den) under ett års tid men varit noggrann dom 2 sista månaderna. Gjorde första testet i okt förra året och då låg svaren på 23 resp 299.
Enligt Mia´s bok kaos i kvinnohjärnan så ska progesteronet ligga mellan 20-28 och då ligger jag ju för lågt. Vad ska jag göra, ta mera kräm?
Jättetacksam för svar!
Hälsningar Martina