Morley Robbins (https://4health.se/?s=Morley+Robbins) skickade en studie/ artikel till mig häromdagen. Se nedan länk för hela studien.
Man ser att ett högt intag av D-vitamintillskott ger symtom liknande celiaki, glutenintolerans i delar av befolkningen. Och det finns forskare som associerat höga doser D-vitamin tidigt i livet med ökad risk för allergi senare i livet.
Läs gärna i nedan sammanfattning också om kopplingen mellan D-vitaminberikning i Sverige och ökning av celiaki.
Ur studien:
“Celiac disease is an autoimmune disease initiated by an allergic reaction to gliadin a component of the protein gluten that is found in wheat and other grains. Vitamin D is a prohormone with a number of biochemical functions including immunomodulatory functions in its active form. Supplementation with large doses of vitamin D induces symptoms that are similar to celiac disease in some of the population. Some researchers have noted that consumption of large doses of oral vitamin D early in life is associated with increased incidence of allergic diseases later in life. An examination of celiac disease suggests that an allergy is fundamental to its development and it features Th2 cytokine elevations which typically characterize allergic diseases. In addition it has comorbidity with allergic diseases where exposure to large doses of vitamin D early in life is a risk factor. This raises the possibility that large doses of vitamin D early in life could be a risk factor for inducing celiac disease later in life as well. The comorbidity between Williams syndrome, which is characterized by spikes in blood levels of vitamin D, and celiac disease gives additional credence to this hypothesis. Epidemiological evidence supports this hypothesis as well. Vitamin D consumption among the young and celiac disease prevalence are high in Sweden, Finland, and the United States. Vitamin D consumption among the young and celiac disease prevalence are low in Russia and Germany. The timing of the increases in prevalence in the United States and Sweden also coincides with increasing vitamin D consumption. This is most striking in Sweden where a law required significant vitamin D fortification of food starting in 1983 and the start of the celiac epidemic in Sweden has been independently dated from 1984. This hypothesis also provides a potential explanation for some seemingly contradictory results in the literature regarding breastfeeding and risk of celiac disease.”
Erik 2 says
Intressant för en som är allergisk mot vete (ej celiaki), mjölk och mögel, bla. Gör de nån skillnad på D2 och D3 eller slår de ihop allt. Tex i ADdroppar är det oftast D3 medan de slår i D2 i mjölk. Hur kan man skilja på dessa i tex Sverige där vi gjort/gör både och. D2 görs på svartmögel och är toxiskt i hög dos. D3 kommer oftast från fårpälsens talg.
Erik 2 says
Svarar på mitt eget inlägg med en observation. Det sägs att vi i Sverige började med D vitamin tillskott etc genom en lag 1983 och att celiakiepidemin startade 1984. Det är säkert korrekt att förstärkning med D2 i mjölk och spannmål mm startade i och med lagen men i Sverige har vi sedan i vart fall 1930 talet gett torskleverolja till barn bla för de fettlösliga vitaminernas skull inkl D3, vilket blev ADdroppar från kanske 1950 talet. Om celiakiepidemin startade 1984 borde AD droppar och torskleverolja inte kunna kopplas ihop.
Att det kan ha att göra med D2 och eller andra syntetiska tillskott verkar dock som en mycket intressant ledtråd. Dock ska man nog räkna in ökningen av intaget i Sverige av mjölkproteinet A1 kasein och vete som nog också passar tidsmässigt (när slog pasta igenom som stor maträtt, när kom butiksbakad chiabatta, osv, minns du?, jag minns).
Anna Sparre @ 4health.se says
kloka observationer
Erica says
Läste Ann Fernholms bok “Smakäventyret” härom året. Vill minnas att man runt dessa år även höjde vete/gluteninnehållet i vällingen i Sverige. Och vi är nog ganska ensamma om den nivån av vällingkonsumtion i världen. Såvitt jag kan förstå. Jag har dock en fråga: -Nämndes det vilka D-vitamindoser för barn som ansågs “stora”? Tack på förhand. /Erica
Anna Sparre @ 4health.se says
jag vet inte mer än du – studien kan du läsa via länken ovan. Men du har säkert en poäng. Sådana associationer har ofta många orsaker
Jonas says
Var försiktiga när ni läser artiklar från tidskrifter utan peer review. Jag orkade inte läsa hela studien eftersom jag snabbt fick intrycket att skribenten håller på med s k cherry picking för att istället väga in all data som ändå finns tillgänglig. Hade man ändå gjort en statistisk korrelation baserat på data från olika länder så hade man åtminstone funderat en stund till om det finns någon sanning i materialet. Man struntar i att förklara hur många länder som t ex Indien, Malaysia, Mexiko m fl har en hög celiakiprevalens trots avsaknad av D-vitamintillskott?
Jenny says
På BVC säger de att man ska ge barnen under 2 år d droppar även på sommaren, och jag har gett några exta i tron om att det är bra. Hur jag än försöker känner jag mig alltid dålig och gör fel. Hur ska jag göra då??? Droppar, vaccin, vet inte vad jag ska göra. 😀
Anna Sparre @ 4health.se says
De allra minsta kan inte tillverka d-vit själv. Men så länge de ammas får de d-vit via bröstmjölk fr mamman
Maud says
Rekommendationen för patienter med MS och även barn till MS-patienter, är att man gärna bör ta D-vitamin tillskott. Har lyssnat på Morley Robbins podcasts och nu undrar jag om man bör fortsätta med D-vitamin vid MS?
Matteo says
Siten som länkas till verkar nedsläckt nu, någon som vet var jag kan hitta den?
Anna Sparre @ 4health.se says
funkar för mig