Flavan-3-ols, även kallat flavanoler, är en sorts flavaonoid som bl.a. finns i äpplen, bär, te och nötter. Ämnena är associerade med ett lägre och hälsosammare blodtryck, enligt en ny stor brittisk studie.
Studien analyserade sambandet mellan blodtryck och flavan-3-ols, en delgrupp av flavonoider. Flavonoider är en sorts fytonäringsämnen, bioaktiva ämnen med antioxiderande egenskaper. De finns framförallt i färgglada växter, såsom i bär, te, frukt och grönsaker. Särskilt mycket hittar du i lök, grönkål, druvor, te (tex grönt te), bär och tomater.
Effekten var tydligare hos deltagare med högt blodtryck, och också starkare hos kvinnor.
Tänk dock på att störst effekt på blodtrycket brukar man få av att dra ner på kolhydrater och stress, se tidigare inlägg via taggen https://4health.se/tag/blodtryck
Trots att detta är en observationsstudie, så är det en som är gjord på ett vettigt sätt. Istället för att deltagarna själva rapporterat in vad de äter, så har forskarna mätt nivåer av flavon-3-ols i deltagarnas blod. Och det handlar om 25 000 personer… Dvs en mycket stor studie.
Intressant nog jämförde även forskarna det uppmätta blodvärdet med sju dagars matdagböcker sammanställda av deltagarna. Och som forskarna själv uttrycker det “the idea that we have sort of standardised food, which we can then use from a food diary or food questionnaire to estimate how much flavan-3-ol most people consume, turned out to be more wishful thinking.”
I studien fann forskarna praktiskt taget ingen enhetlighet mellan det uppskattade flavan-3-olintaget baserat på blodprover och de sju dagars matdagböckerna. Möjligen även ett tecken på hur värdelösa studier baserade på uppskattat intag kan vara…
Tilläggas ska också att en av studiens finansiärer är godisföretaget Mars… (sånt är ju viktigt att hålla koll på)
Ur studien:
“Flavan-3-ols are a group of bioactive compounds that have been shown to improve vascular function in intervention studies. They are therefore of great interest for the development of dietary recommendation for the prevention of cardio-vascular diseases. However, there are currently no reliable data from observational studies, as the high variability in the flavan-3-ol content of food makes it difficult to estimate actual intake without nutritional biomarkers. In this study, we investigated cross-sectional associations between biomarker-estimated flavan-3-ol intake and blood pressure and other CVD risk markers, as well as longitudinal associations with CVD risk in 25,618 participants of the European Prospective Investigation into Cancer (EPIC) Norfolk cohort. High flavan-3-ol intake, achievable as part of an habitual diet, was associated with a significantly lower systolic blood pressure (− 1.9 (− 2.7; − 1.1) mmHg in men and − 2.5 (− 3.3; − 1.8) mmHg in women; lowest vs highest decile of biomarker), comparable to adherence to a Mediterranean Diet or moderate salt reduction. Subgroup analyses showed that hypertensive participants had stronger inverse association between flavan-3-ol biomarker and systolic blood pressure when compared to normotensive participants. Flavanol intake could therefore have a role in the maintenance of cardiovascular health on a population scale.”
Mer om blodtryck via taggen https://4health.se/tag/blodtryck
Lämna ett svar