I en ny studie har man visat på en koppling mellan kost och ADHD. Det förväntade sambandet mellan allergener och ADHD infann sig inte, men däremot visade man att kosten påverkar symtomen. Läs mer om studien här: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kostbyte-kan-lindra-adhd_5915201.svd
De vanliga ADHD-symtomen är koncentrationssvårigheter, eller hyperaktivitet och impulsivitet, eller både och. Det är också vanligt med hetsigt temperament, och ibland nedsatt motorik och/eller språksvårigheter.
Men vad ska man egentligen äta för att minska symtomen? Här kommer några av mina riktlinjer:
- mindre kolhydrater (särskilt de snabba som socker och mjöl), vilka förvärrar och speedar upp
- mindre mejeriprodukter. Mjölkprotein kan förvärra adhd – proteinerna liknar kroppsegna hormoner och kan ställa till det genom att fastna i receptorerna
- undvik tillsatser, särskilt glutamat (MSG) som finns i kryddblandningar, snabbmat, på grillad kyckling mm samt azofärgämnen som finns i många sorters lösgodis, saft och läsk. (Förvärrar och speedar upp)
- ät omega 3 var dag – gärna genom fisk, men också tillskott går bra
- undvik margarin, matoljor och friterad mat (som innehåller mycket omega6 och därför "drar ner" effekten av omega 3)
- undvik allt som heter light
Vill du ha mer hjälp och skräddarsydd rådgivning – vad ska du och dina barn äta för att må bäst? Kontakta 4Health så hjälper jag dig!
[…] Om kopplingen kost – ADHD https://4health.se/kost-och-adhd […]