Sitter här och funderar på varför inte kostförändring är standardbehandling vid neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (autismspektrum).
I stort sett alla som har testat att förändra kosten ser fantastiska resultat genom att minska socker och snabba kolhydrater, öka naturligt fett, och ta bort spannmål och mejeriprodukter
Det här är inte någon ny studie, men vill bara poängtera att både forskning och beprövad erfarenhet styrker nyttan av en gluten- och mjölkfri kost till barn med autismspektrumstörningar, som tex ADHD.
Det finns bl.a. en mycket välgjord kontrollerad blindstudie, ScanBrit Dietary Intervention in Autism (ScanBrit), som visar tydliga resultat.
“a two-stage, 24-month, randomised, controlled trial”… ” Stage 1 of the trial saw 72 Danish children (aged 4 years to 10 years 11 months) assigned to diet (A) or non-diet (B) groups by stratified randomisation.”… “Participants were tested at baseline, 8, and 12 months. Based on per protocol repeated measures analysis, data for 26 diet children and 29 controls were available at 12 months. At this point, there was a significant improvement to mean diet group scores (time*treatment interaction) on sub-domains of ADOS, GARS and ADHD-IV measures.” …
Studien hittar du via nedan länkar:
Susanne says
Svaret på frågan är gissningsvis att ca: 50% av barn med autism har mer eller mindre problem med ett selektivt ätande. Selektivt ätande hos dessa barn försvinner sällan helt eller är svårbehandlat. (Källa: Ahearn et al 2001; Bandini et al 2010; Williams et al 2010; Emond et al 2010; Sharp et al 2013)
Dvs det är inte “bara” att lägga om kosten hur mycket man än vill. Inte ens när barnet bara har ätit en potatis och en knäckemacka på dagis och sen ätit en tallrik spaghetti till middag för 7e dagen i rad och man trycker i lite mjölk eller äppeljuice för att slippa skörbjugg alla fall. Och i värsta fall får man toppa med en risifrutti innan läggdags.
Hade det bara varit att lägga om kosten tror jag betydligt fler hade gjort det. Och det gamla konceptet äter du inte det som står framme får du ingen mat funkar “så där” på någon med ASD.
Där finns nog en del av förklaringen.
//Mamma till barn med ASD
Johan Dittlén says
Jag tänker att man kan försöka ändra kosten gradvis säg under en eller flera månader. Men jag inser svårigheten, i synnerhet för de som inte bor med nån som stöttar dem med det. Trist när många skulle kunna må så mycket bättre.
Vad tror ni om att under kostförändringen stötta med rosenrot eller nåt annat som reparerar känsligheten för dopamin, serotonin och noradrenalin? Jag tänker att det kan minska beroendet av mat som boostar dessa hormon.
Mia says
Reagerar på att ni använder adhd som en del av autismspektrumet men det stämer väl ändå inte riktigt?
Maria says
Nej, ADHD ingår inte i autismspektrum men många barn med Autismspektrumtillstånd har samtidigt ADHD. Däremot har de flesta med ADHD inte autismspektrumtillstånd. Inom vården kan man inte använda enstaka studier eller anekdotisk kunskap. Större genomgångar har inte visat på evidens för kostbehandling. Evidensbaserad behandling för barn med autism är Early Intensive Behavioral Intervention.
Anna-Karin says
Jag sitter nu och funderar på att lägga om kosten för min son med Asperger, han är sju år gammal, har haft problem med förstoppning sedan födseln, och är samtidigt relativt duktig på att äta olika saker. Måste man helt utesluta till exempel mjölkprodukter för att det ska kunna bli effekt? (Tänker mig till exempel ostmackan, som är en riktig favorit och där framförallt osten är svårersättlig).