Riktigt vettig artikel i Helsingborgs Dagblad om forskning och nya rön som skiljer sig kring kost.
Man beskriver bl.a.
Studierna om vilken kost som rekommenderas är många och pekar åt olika håll. Ibland är det till och med svårt för forskare att veta vilken studie som är trovärdig och vilken som inte är det.
Just kostforskning är komplicerat. Ibland är det andra livsstilsvanor än maten som korrelerar med hälsan. Man måste försöka justera bort andra faktorer, som att någon röker till exempel.
Studier om mat görs bland annat med experiment. Då får några personer under en begränsad tid äta det som testas för att man ska se vilken effekt det har. Fördelen är att det visar vilken effekt just det livsmedlet har, men det visar inte effekten på lång sikt.
Ett annat tillvägagångssätt är att låta personer svara på frågor om kosten, för att sedan jämföra svaren med personernas fysiska hälsa. Det ger ett längre perspektiv, men då är det svårt att isolera kosten från andra hälsofaktorer.
Det som behövs är helst fynd från flera och olika typer av studier.
Generellt ska man vara kritisk om det är stora avvikelser som inte har visats i några tidigare studier. Det finns mycket man hittar en gång som inte stämmer.
Dessutom lyckas man i artikeln relativt objektivt beskriva bl.a. LCHF och glutenfri kost:
“LCHF: Kost som innehåller en mycket låg andel kolhydrater, en måttlig andel proteiner och en hög andel fett. Mycket fettrik kost användes redan för 100 år sedan som behandling vid diabetes, före upptäckten av insulin. Den var ett sätt att ge svårt sjuka diabetiker tillräckligt med näring. Numera används LCHF främst som viktreduktionskost.
Medelhavskost: Medelhavskostens huvuddrag är rikligt intag av frukt, grönsaker, baljväxter, oliver, olivolja, fisk, fågelkött och nötter. Förtäringen av rött kött och socker är låg. De här kostvanorna har dragit till sig uppmärksamhet eftersom befolkningen där har låg förekomst av hjärt- och kärlsjukdomar, trots större andel tobaksrökare än i Nordeuropa.
Glutenfritt: För några år sedan visade en forskningsstudie i Australien att fler än vad vi har trott är känsliga för gluten. Forskaren Peter Gibsons resultat fick stor spridning och bidrog till en glutenfri trend. Han gick senare ut och dementerade delar av studien och kom med mer välgjorda uppföljningsstudier.”
Här kan du få fler tips om att tolka forskning: https://4health.se/traffsakert-om-sponsrad-forskning
Artikeln: https://www.hd.se/2017-07-12/forskare-kostforskning-ar-komplicerat
Thomas Häggberg says
Umeå Universitet har också tidigare sagt att många fler inte tål gluten än vad som varit känt/erkänt tidigare!
Även om nu skolmedicinens provresultat inte visar detta så kan man befinna sig i orådet där man är känslig!
Japp, skrivningen av ketogen kost och LCHF är dålig/missvisande, där man än mer än i Medelhavskosten minskar blodsockerhöjande kost!
Angela says
Tack för en superbra blogg och podcast! Jag undrar om du kan tipsa om en bra lantbuljong? Alla jag har hittat innehåller någon form av socker eller sirap, som jag vill undvika.