Nu har även en grupp svenska forskare undersökt samspelet mellan tarmfloran och kost.
Det kommer allt fler studier som visar att vår tarmflora påverkar vår hälsa. Tidigare studier har visat att rubbad balans hos våra tarmbakterier kan ligga bakom många av våra välfärdssjukdomar. Läs (och lyssna) på tidigare inlägg om tarmflora / microbiome https://4health.se/tag/microbiome
Nu kommer en ny studie från Sahlgrenska som visar att tarmflora även kan förklara varför vissa personer svarar bättre på vissa dieter än andra, och att kostråd borde baseras på vilka tarmbakterier vi har.
För att möta det växande problemet med välfärdssjukdomar kommer behandlingen behöva anpassas till varje enskild person tror forskarna bakom den nya studien från Sahlgrenska. Eller så kan man ge råd om en viss kost och förstärka effekten av den dieten genom att ge personen rätt bakterier.
I studien lät forskarna 39 personer äta fiberrikt bröd som innehöll kornkärnor under tre dagar. Efter ett kort uppehåll fick personerna sedan äta bröd bakat på vitt vetemjöl i ytterligare tre dagar.
Man jämförde sedan tarmfloran mellan de som svarade bäst respektive sämst på den fiberrika kosten. Det visade sig att endast personer som hade en ökad mängd av en viss grupp av bakterier, Prevotella, svarade väl på den fiberrika dieten. (“The Prevotella/Bacteroides ratio was higher in responders than non-responders”) Personerna med prevotella hade en mer jämn blodsockernivå och undvek höga nivåer respektive obalans i blodsockernivåer. (“Metagenomic analysis showed that the gut microbiota of responders was enriched in Prevotella copri and had increased potential to ferment complex polysaccharides”)
För att vara helt säker på att det var tarmfloran som låg bakom de positiva effekterna av kosten förde forskarna över en del av tarmfloran till möss som växt upp i en bakteriefri miljö. Resultatet visade sig vara desamma hos möss som hos människor. Endast de möss som fått Prevotellabakterier svarade väl på fiberdieten och kunde se de goda effekterna med låga blodsockernivåer.
Tilläggas ska dock att jag inte helt håller med forskarna bakom studien om detta. Det är en kort studie. Den mat man äter göder viss tarmflora, en tarmflora som växer till sig om man fortsätter äta samma livsmedel. Så jag tro snarare att lösningen är att äta en bra kost och varierat rotera in olika sorters grönsaker, bra fetter etc och låta en bra tarmflora växa till sig.
Ps. Missa inte att lyssna på avsnitt 44, 46 och 51 av podden för att lära dig mer om tarmflora 🙂
http://www.cell.com/cell-metabolism/abstract/S1550-4131(15)00517-3
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/tarmbakterier-avgor-vad-du-ska-ata
erik says
Bra skrivet håller med om det mesta.
LCHF kan vara bra för vissa, lite mer riktiga grönsaker kan vara bättre för andra.
Den som har en skadlig flora kan delvis svälta ut den med noll kolhydrater.
En sak du inte tog upp är att bra mat inte alltid kan återställa en god tarmflora, vissa skadliga bakterier blir vi inte av med.
Om nu diabetes orsakas av tarmfloran så har ingen blivit av med bakterierna med att äta LCHF med andra ord kosten kan inte bota.
Crohns sjukdom är ett virus och då hjälper inte kosten kosten kan bara lindra.
”och låta en bra tarmflora växa till sig ”
Det fungerar bara ibland, på vissa fungerar det inte als, vi måste låta läkare byta ut floran på en del kosten kan inte bota alla.
Anna Sparre @ 4health.se says
Håller med dig. Om vi har utrotat vissa bakterier helt spelar det ingen roll hur mycket vi matar dem det finns inga som kan föröka sig.