Även små mängder kvicksilver kan leda till svåra skador på ett foster och påverkar vår intelligens. Nu uttalar sig danska forskare och kvicksilverexperter på ämnet, bl.a. Philippe Grandjean, professor i miljömedicin vid Syddansk universitet
Genom vissa sorters fisk kan vi få i oss kvicksilver, något som forskare menar inte behöver ha någon större inverkan på en vuxen människa i liten mängd. De som däremot kan få allvarliga skador av giftet är ofödda barn i mammans mage. Därför rekommenderas gravida kvinnor att avstå från flera sorters fisk.
Kvicksilver finns tex i abborre, gädda, gös och lake och i stora rovfiskar som färsk tonfisk, svärdfisk, stor hälleflundra, haj och rocka. Men tonfisk på burk tillhör en annan art än den som säljs färsk och innehåller inte höga halter kvicksilver.
Fostret tar skada genom att kvicksilvret lagras i mammans blod och sedan blandas med fostrets blod i moderkakan. För en outvecklad hjärna kan kvicksilver ha förödande effekter då det kan förstöra komplexa och känsliga processer i hjärnans utveckling.
Det ofödda barnet kan ta upp kvicksilver och få skador på nervsystemet som är under utveckling. Det är permanenta skador som innebär att barnen föds med mycket lägre IQ som de inte alltid kan kompensera för.
Sambandet mellan skador på barn och kvicksilver har bevisats i flera studier, men blev skrämmande uppenbart först i den Japanska staden Minamata på 1950-talet. Där fanns en kemisk industri som släppte ut stora mängder kvicksilver i vattnet. Först började stadens katter insjukna och dö och snart drabbades även människor av akut kvicksilverförgiftning genom fisken de åt. Men också kvinnor som inte blivit sjuka började föda gravt förståndshandikappade barn, på grund av det kvicksilver fostret fått i sig genom mammans kropp. Än idag lider människor i Minamata av men efter utsläppen.
Efter det har man gjort studier på färöiska barn som äter stora mängder val- och sälkött med höga halter kvicksilver. Det visade sig att barnens intellektuella och motoriska utveckling hade påverkats av kvicksilvret, något som visade sig i att de hade försämrad finmotorik, uppmärksamhet, minne, språkutveckling och inlärningsförmåga.
För att minska kvicksilvrets påverkan på miljön har man nu kommit fram till Minamataprotokollet, uppkallat efter katastrofen i Japan. Det ska bland annat reglera kolkraftverkens utsläpp och förbjuda all handel med kvicksilver i hela världen.Men för fiskarnas del är det redan för sent. Vi ser ingen tendens till minskning av kvicksilver i fisk. Förmodligen har vi passerat naturens gränsvärde för hur mycket kvicksilver den klarar av att ha i omlopp. Vi har helt enkelt frigjort för mycket kvicksilver ur jordskorpan ut till atmosfären.
Kvicksilver finns naturligt i jorden, men när det omvandlas till sin organiska form metylkvicksilver och tas upp av människokroppen är det extremt giftigt.
Den största boven är kolförbränning. Kolet som utvinns från jorden innehåller kvicksilver, och när kolet förbränns förgasas kvicksilvret och släpps ut i atmosfären. Sedan regnar det ner i marken och havet där det tas upp av plankton. Planktonen i sin tur äts av småfiskar som äts av större fiskar, och så fortsätter det. Ju större rovfisk desto mer kvicksilver innehåller den. Och högst upp i näringskedjan står människan som alltså riskerar att få i sig relativt stora mängder kvicksilver genom att äta stora rovfiskar från havet eller fiskar från insjöar där koncentrationen av kvicksilver blir extra hög.
Vill du testa dina nivåer av kvicksilver och andra gifter kan du göra en hårmineralanalys https://4health.se/harmineralanalys
Läs också mer om hur du blir av med kvicksilver https://4health.se/hjalp-din-kropp-bli-av-med-kvicksilver och sök på andra inlägg om kvicksilver https://4health.se/?s=kvicksilver
Se också nedan korta film på drygt 20 minuter
Lämna ett svar