Apropå sista tidens podcasts om svavel mm, så kommer här listor på hög- respektive lågsvavelkost
Livsmedel med ett högt svavelinnehåll (att undvika medan du äter en lågsvavelkost):
Grönsaker och frukt med mycket svavel:
- alla sorters lök
- alla sorters kål
- mörkgröna bladgrönsaker
- baljväxter
- jordärtskockor
- sparris
- bönor av alla slag
- böngroddar
- linser
- bok choy
- broccoli
- brysselkål
- grönkål
- vitkål
- blomkål
- gräslök
- maskros
- vitlök
- pepparrot
- purjolök
- ärter av alla slag
- rädisor
- kålrot
- surkål
- schalottenlök
- spenat
- tamarind
- rova
- vetegräs och andra spannmålsgräs
- vinbär, särskilt svarta
- papaya
- ananas
- vindruvor (behandlas/ besprutas med svavel)
- torkad frukt (har oftast sulfit / svaveldioxid som tillsats)
- citronsaft / citronjuice (har ofta sulfit / svaveldioxid som tillsats)
Proteinkällor med mycket svavel:
De flesta proteinkällor är rika på svavel eftersom svavel finns bundet i aminosyror som metionin. Men om du är känslig för detta eller inte beror mycket på orsaken till dina besvär. Många som är känsliga för tioler, är inte känsliga för protein i form av tex kött och fisk eftersom det inte innehåller så mycket svavel i tiolform, utan i andra former. Men är du känslig för svavel rekommenderar jag dig att hålla proteinintaget relativt lågt eller moderat. En lämplig fördelning för de flesta med ett normalt energibehov är runt 50 g (eller max 60 g) protein per dag, vilket tex kan motsvara max 200-250 gram feta animaliska produkter, samt det protein du får från nötter, fröer och grönsaker.
De flesta är dock känsliga för följande proteinkällor som också innehåller andra former av svavel
- ägg
- tofu
- bönor
- linser
- sojaprodukter
- andra sorters baljväxter som tex jordnötter
- mejeriprodukter från alla djur (utom smör och ghee), dvs mjölk, ost, grädde mm
- de flesta sorters nötter (i stor mängd)
- korv och liknande med tillsatt vitlök, vitlöks- eller lökpulver
Tillskott med mycket svavel:
- MSM / svavel
- ALA (Alpha Lipoic Acid)
- chlorella
- DMSO
- vitlöksextrakt som allicin, och andra extrakt från högsvavelkost (tex extrakt från broccoli)
- glutation
- cystein och NAC
- metionin
- vassle
- jästextrakt
- mjölktistel/ marintistel och silymarin
- biotin
- betain (som i betain HCL, alltså saltsyra/magsyra)
- många enzymer från växtriket, tex bromelain och papain
- undvik ev. även tillskott med metylgrupper som kan “pusha” svavelmetabolismen. Även gurkmeja/kurkumin är ett sådant tillskott
Övrigt med mycket svavel:
- vin (de flesta är känsliga för andra sorters alkohol också, men vin innehåller mest svavel)
- allt märkt med sulfiter (som används som tillsats i olika produkter)
- jästextrakt (som tex finns i buljonger och annat)
- bovete
- quinoa
- alla sorters mjölkprodukter från alla djur (utom smör och ghee)
- carob/ karob
- kakao och choklad
- kaffe
- te (gäller ej örtte)
- alla sorters sojaprodukter, inklusive miso/misu/ misosoppa och tempeh
- senap
- jordnötter
- många sorters nötter
- sesamfrön (malda), och tahini (sesamfrön i skal ok för de flesta, utom den som är mycket känslig)
Grönsaker med ett lågt svavel- och tiolinnehåll (att äta medan du äter lågsvavel- eller lågtiolkost):
Grönsaker och frukt med lite svavel:
- squash
- kryddor och örter
- chili
- anis
- äpplen
- kronärtskocka
- aubergine
- avokado
- bananer
- bambuskott
- basilika
- lagerblad
- betor
- de flesta sorters bär
- de flesta sorters frukt
- blåbär
- svartpeppar
- pumpa
- alla sorters melon
- vattenmelon
- kummin
- kardemumma
- morötter
- selleri
- körsbär
- kanel
- kokosnöt (Men (!) vissa kokosnötprodukter har tillsatta sulfiter för att hålla dem vitfärgade. Läs etiketten)
- kryddnejlika
- majs
- gurka
- dadlar
- dill
- fläder
- fikon
- ingefära
- krusbär
- grapefrukt
- guava
- basilika
- timjan
- rosmarin
- kiwi
- lavendel
- citrongräs
- citron, inklusive citronskal
- sallad
- lime
- litchi
- mango
- mejram
- mynta
- svamp
- muskot
- oliver (obs! ibland innehåller de tillsatta ingredienser som vitlök)
- apelsin och apelsinskal, orange zest
- oregano
- paprika
- persilja
- palsternacka
- persika
- päron
- pepparmynta
- paprika
- vitpeppar
- pepperoni (obs! ibland innehåller de tillsatta ingredienser som vitlök)
- persimon
- plommon
- potatis
- granatäpple
- saffran
- salvia
- pumpa
- sötpotatis
- tapioka
- thaibasilika
- tomat
- vanilj
- vattenkastanj
- zucchini
Tänk på att många lågsvavelalternativ är höga i FODMAP-fibrer. Så har du en kombinerad vätesulfid-SIBO och sekundär metan-SIBO kan det ge symtom ändå…
Proteinkällor med lite svavel:
För många gäller att hålla sitt dagliga proteinintag relativt lågt, kanske runt 50 g per dag, men här är bra alternativ som de flesta tolererar i måttlig mängd. Välj helst de fetare delarna och inälvor, eftersom protein är svavelrikt, men inte fett:
- nötkött
- nötlever
- fisk (gärna sardiner, makrill, ansjovis och liknande)
- kyckling
- kycklinglever
- musslor
- anka
- ål
- viltkött
- gås
- lamm
- hummer
- bläckfisk
- ostron
- fasan
- fläskkött
- grislever
- bacon
- vaktel
- kanin
- skaldjur
- snigel
- kalkon
Övrigt med lite svavel:
- de flesta sorters rena fetter, även från växter som är höga i svavel
- de flesta fröer
- potatis och sötpotatis
- ris
- salt
- solrosfrö
- fänkålsfrö
- vallmofrö
- linfrö
- pumpafrön
- smör
- olivolja
- sesamolja
- sojabönsolja
- fiskleverolja
- honung
- socker (rekommenderar jag av andra anledningar att du undviker)
- Vanliga spannmål (vete, korn, råg, havre) rekommenderar jag av andra anledningar att du undviker. Men de är låga i svavel. Så är även durra, polenta, semolina
Inger says
Tack Anna, för fantastisk rapportering med alla dina podd-programm m.m.
Hur länge uppskattar du eller vilka signaler bör ge uttryck för att man ska kunna gå över till en mer blandad svavelrik/fattig kost? Kan du ge tips på recept?
Markus says
Angående recept så brukar jag bara laga väldigt enkel mat med rena råvaror som har låg tiolhalt.
Bitte says
Tack, Anna, för toppeninlägg och poddar om detta med svavel. Här testat det mesta för att få ordning på min dåliga tarm så det här var intressant.
Detta kan verkligen kunna vara en orsak till mina mag/tarmproblem och kanske t o m mina mitokondriproblemen.
Här också “rött” på en CBS-gen och fixar inte minsta lilla msm. Ska testa att äta lågsvavelkost en tid.
Pia says
Nyss hittat till din blogg och podd. Jättemycket intressant och bra. Får kämpa lite med att förstå men ska nog lära mig (trots hjärndimman)! Undrar om en sekundär metan-SIBO syns på ett laktulostest (på samma sätt som om den är primär)? Eller är det så att en vätesulfid-SIBO kan dölja en metan-SIBO och ge ett negativt utslag?
Anna Sparre @ 4health.se says
den kan döljas och ge negativt utslag
Pia says
Ok, tack. Om man misstänker att det är så; Vilken behandlar man först?
Finns det något avsnitt där du pratar om det så jag kan lyssna?
Anna Sparre @ 4health.se says
antar att du lyssnat på avsnitten relaterat till detta inlägg? – 193 och 194
Anna Sparre @ 4health.se says
Jag rekommenderar att prioritera svaveluppreglering/ svavelSIBO först, och sen (eller möjligen parallellt adressera metanSIBO
Pia says
Stort tack för svar 🙂
Kajsa B says
Har du tips på någon bra sida där man även kan se mängden svavel per 100 gr tex.
Hittar någon enstaka amerikansk.. men osäker på om de är helt korrekta. Livsmedelsverkets hemsida visar inte just svavel i livsmedel.
För hur ställer du dig till skillanden mellan fisk/kött som då ligger på 2-500 mgr./100 gr jämfört med spenat som ligger på 90 mgr/100 gr.
Att lägga stor kraft på att undvika kål/lök etc men där då kött/fisk ger så mycket högre belastning?
Tove says
Jag har letat efter svavelteststickor och hittat dessa:
https://www.amazon.com/Macherey-Nagel-91329-Quantofix-Sulfate-Strips/dp/B00S1UL4KQ/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1535011182&sr=8-1&keywords=quantofix+sulfate+strips
Någon som har något annat tips på var man kan hitta?
Undrar hur det har gått för dig Anna med din CBS-uppreglering? Något särskilt som gjort skillnad? Skulle också vara intressant med en uppföljningspodd med mer erfarenheter från andra som behandlat H2S SIBO/CBS uppreglering. Hur lång tid behandlingen tagit, i vilken ordning man behöver göra olika saker, vad som brukar ge störst effekt osv. Kanske en intervju med t ex Cecilia Furst 🙂
Mycket intressant ämne, eftersom det verkar som att detta är roten till mina hälsoproblem. Tack för 2 toppenbra poddar!
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Tove!
Jag körde en behandlingsrunda av uppblåstheten, vilket hjälpte tillfälligt, men har fortfarande ngt “skit” kvar, inte säker än på om det är samma eller en sekundär metansibo el dyl. Inte haft problem med SIBO/IBS-tidigare, och inga magbesvär direkt förutom lite uppblåst. Så inte helt säker på att det ens
r det. Så nyss gjort nya tester – både SIBO och GI map så får se vad svaren säger denna gång.
Fastade 5 dagar, vilket jag tror har nedreglerat CBS åtminstone delvis, för ammoniaklukten jag kände i svett är borta sen dess. Men inte helt säker på vad som är vad och vad som beror på vad. Får testa vidare och se.
Henrik says
Hej Anna och Tove!
Intressant spår med sulfat stickorna. Såg att mät intervallet var 0-1600 mg/L. Vet ni vad som är höga och låga värden på sulfat i urinen?
Har själv problem med uppreglerat CBS.
/Henrik
Karin N says
Cecilia Fürst har rekommenderat mig att ta PRO-DIGESTION INTENSIVE från Seeking Health för att komma till rätta med problemen på grund av min CBS uppreglering. Kanske kan vara något för fler med samma problem.
Anna Sparre @ 4health.se says
ja, matsmältningsenzymer är ofta en del av lösningen, men det är långt ifrån hela för att nedreglera CBS. Och det beror ju också på vad grundorsakerna är hos individen. I ditt fall har säkert Cecilia bedömt att matsmältningen spelar en stor roll
Pernilla says
Hej
Jag har DBS genen (snabb) och MTHFR (compound) mfl.
Kan jag fortsätta ta mina matsmältnings enzymer Creon 25000? Något mer dom kan vara viktigt att veta?
Har massa symptom!
Jonna says
Ang. glutation som tillskott, hur är det med liposomalt glutation tror du Anna? Det tas ju upp till stor del direkt till blodet via slemhinnorna i munnen. Blir det lättare för de svavelkänsliga då, då det undgår matsmältningen?
Eva says
Stickor för att analysera sulfiter finns på USAs amazone. Kan kanske vara känsliga för transporten bara…
https://www.amazon.com/SEOH-Indicator-Sulfate-Quantofix-Analytical/dp/B0089PPE5E
Elin says
Känns som att det är svårt att komma till rätta med sin fattiga tarmflora när man måste ta bort så mycket som är mat för bakterierna, såsom lök och kål. Tips?
Anna Sparre @ 4health.se says
ja, så är det ju med alla elimineringsdieter, så ju mer man kan införa snarast desto bättre ur den synvinkeln. Men allt som innehåller fibrer och färgämnen är bakteriemat, så bara variera det du kan äta så mycket du kan
Elin says
Tack!
Sarah says
Är rödhåriga personer mer känsliga för svavel?
Anna Sparre @ 4health.se says
inget jag känner till – var har du läst detta?
Vladimir Khokhlov says
Många bloggar och poddar som tipsas här, men ser inga vetenskapliga källor.
Iris says
Kan man ha vätesulfid sibo utan att ha större besvär av det? Jag har fått fått diagnosen trolig vätesulfid sibo med en flat line på utandningstestet. Efter en kur med Bactrim och diverse tillskott samt 4 veckors lågsvavelkost mår jag sämre än innan. Kan det finnas tillstånd som förvärras av lågsvavelkost? Har lyssnat på dina poddar. Har ej badkar så jag kan inte prova epsombad. Fungerar det att ta fotbad med epsomsalt?
Anna Sparre @ 4health.se says
flatline måste inte vara vätesulfidsibo . Det finns bl.a. teorier om att gaser helt enkelt läcker ut andra vägar och därmed inte ger utslag på utandningstest
Och ja, alla sorters begränsande kost – och inte minst behandlingar som stör tarmfloran – kan påverka negativt. Förhoppningsvis återställer detta sig om du breddar din kost igen med rikligt och varierat med grönsaker / fiberrik kost
Britta says
Jag lider svårt av gaser och kan inte kontrollera dem, de kommer ut närsomhelst, väldigt pinsamt.
Har provat alla koster som finns under åren, inget har hjälpt.
Nu testar jag Alp kosten, som består av kött/ fisk ägg fett och mycket grönsaker enkelt beskrivet.
Besvären har blivit bättre, men fortfarande har jag besvär kvar.
Har varit på VC, men ingen hjälp därifrån, jag är frisk enligt dem.
Har ni något förslag på vad jag skall göra?
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Britta!
Vi behöver testa hela din tarmflora. Jag skulle rekommendera dig att du gör ett GI map med zonulin, samt ett SIBO-test. https://4health.se/mage-tarm
emma says
Hej Anna. Jag har stora problem med överväxt av svavelproducerande bakterier/svavelsibo, men samtidigt stor brist på b7 (allt detta uppmätt i olika tester). Tror du att svavelsibon rent teoretiskt skulle kunna frodas på ett biotin-tillskott? Eller är det en relativt liten mängd svavel i det, jämfört med tex rött kött, så det är inte en stor bov i dramat? Svårt att ta sig fram i denna djungel!
Anna-Christina says
Hej! Jag testar lågsvavelkost och även om jag mår ganska svajigt förövrigt, så är i alla fall magen mycket bättre, regelbunden tarmtömning och helt platt största delen av tiden (istället för olika stadier av uppblåst ballong). Det ju undrar är, har gått efter dina rekomendationer: max 50 g protein, 50-100 g kolhydrater. Detta tycker jag är det svåraste, att samtidigt begränsa kolhydrater när jag drar ner på proteinet. Jag har dock inte sett eller hört det nämnas någon annanstans än just i ditt podd-avsnittet om lågsvavelkost. Så jag undrar, är det verkligen viktigt att begränsa kolhydraterna och i så fall varför?
Tack för alla bra poddavsnitt!
Anna Sparre @ 4health.se says
1) Tänk på att 50 g protein motsvarar ca 250 g kött/fisk etc
2) du kan äta ngt mer kolhydrater, det viktiga är att du får det från bra fiberrika växtdelar/ grönsaker/rotsaker etc