Jag blir skräckslagen när barn trycker i sig köttbullar och fiskpinnar utan att inse att det är djur de äter. Lär barnen var maten kommer ifrån, hur den blir till. Hur ska barnen kunna göra medvetna val om sin kost i framtiden om de inte lär sig vad den innehåller?
Och lär barnen behandla maten med respekt.
Jag hör många barn som inte vill äta djur, tex i form av en köttbit, men som inte har några problem med fiskpinnar. Men hallå?! Jag tror att detta kan vara en anledning till att många barn väljer att bli vegetarianer och veganer när de plötsligt får en chock och inser att de faktiskt äter djur, istället för att man pratat om det med dem sedan de var ett år gamla.
Jag har därför alltid varit väldigt noga med att berätta vilket djur det är vi äter, och förklara naturens gång. Men också varit noga med att man äter det man “behöver” för sin hälsa och överlevnad, och inte slänger, utan äter alla delar. Vi pratar också mycket om att djuren ska ha haft det bra och gått fria.
När det gäller grönsaker och andra vegetabilier pratar vi om skillnaden mellan att odla på nära håll eller långt borta. Om skillnaden mellan besprutad och obesprutad mat osv.
Hur tänker du kring detta?
Lämna ett svar