Jag fick en fråga kring om man behöver linfrö för magen samt linfrönas innehåll av Omega6. Jag postar svaret här som ett eget inlägg. Det tidigare inlägget hittar du här.
Äter man så att man får i sig lösliga fiber från grönsaker så behöver man inte linfrön. Har man en krånglande mage så kan just linfrön eller loppfrön hjälpa eftersom de så effektivt bildar den skyddande gelen. Jag tror att det finns en övertro på linfrön och många som tex köper dyra flaskor med linfröolja. Jag äter det själv mest för att det är gott att blanda i yoghurten med nötter.
Vad gäller Omega3/ Omega6-balansen så är den väldigt bra för att vara ett frö. Vilket betyder att det inte skadar. Använder man livsmedelsverkets databas kan man se att 100g torkade linfrön innehåller 5,9g Omega6 och 22,8g Omega3. En till synes bra fördelning, men antag att tillgodogörandet bara är 10% av denna kortkedjade Omega3 (och fullständigt för Omega6), då blir nettofördelningen istället 5,9:2,3 (ung 2,6 ggr så mycket Omega6 som Omega3). Dvs en helt ok fördelning, särskilt i jämförelse med andra fröer, men inte värd att höja till skyarna.
Ulrika says
Hej Anna, vad händer med linfröna när de varit i ugnen? Tar kroppen upp dem efter det eller går de rakt igenom? Jag pratar alltså om hela frön.
När jag gör linfrökex bildas ju det skyddande höljet när jag blandar allt med hett vatten. Men den egenskapen försvinnner väl sen när jag haft det i ugnen?
Anna Sparre @ 4health.se says
de går nog rakt igenom mestadels