Gjorde ännu en version av goda scones, den här gången så här:
- ca 2 dl kokosmjöl (vill du ha dem mindre smuliga så använd en del av något mer “vanligt mjöl” som tex bovetemjöl)
- 1 dl linfrön
- 1 msk bakpulver
- 0,5 tsk salt
- 100 g fett, tex kokosolja, ghee eller smör. Går också bra att använda en del av detta som olivolja.
- ca 2 dl vatten eller kokosmjölk
Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Obs! Om du använder bikarbonat istället för bakpulver, vilket jag gör. Tänk då på att 1) ta ca hälften så mycket bikarbonat jämfört med bakpulver 2) Bikarbonat behöver något surt för att reagera så att du får jäsning. Tillsätt en liten skvätt kolsyrat vatten eller några droppar vinäger
Smält fettet försiktigt. Blanda fett och vätska i en egen skål.
Blanda samman de torra och de ”våta” ingredienserna och klicka ut till scones på en plåt.
Skulle smeten kännas för torr, tillsätt olivolja och vatten. Skulle den kännas för lös/rinnig, tillsätt lite kokosmjöl och linfrön.
Grädda i knappt 20 min vid 175 grader (150 grader i varmluftsugn), eller tills de “jäst” något och fått fin färg. Klart!
Tidigare populära recept på scones, bl.a. potatisscones samt ett annat recept på goda glutenfria men med ägg: https://4health.se/?s=scones
Vill man lyxa till det eller variera sig och göra det mer som “efterrättsscones” så kan man också tillsätta valfri smaksättning, tex saffran, kanel eller kardemumma och/eller lite äkta stevia till både detta och tidigare recept på scones.
Lämna ett svar