Jag lovade att återkomma med lite kommentarer till detta, vilka kommer här.
Livsmedelsverket har nu lagt upp en definition, frågor och svar om LCHF.
http://www.slv.se/sv/Fragor–svar/Fragor-och-svar/Mat-och-naring/Fragor-och-svar-om-LCHF/
Mina kommentarer:
De beskriver relativt korrekt vad LCHF är, dvs. att det finns många varianter och vad man undviker. Däremot klassar jag själv en kost med mycket grönsaker, nötter etc som en LCHF-kost (I SLV-texten ligger betoningen på lite). Efter detta stycke börjar dock uppradningen av tvivelaktiga påståenden.
“När man börjar äta LCHF-diet är det många som blir illamående, trötta och matta och får dålig andedräkt, vilket beror på att kroppen måste använda fett som bränsle i stället för glukos.” Jag håller inte med. Av alla de många fall jag följt av övergång till en lågkolhydratkost/LCHF har de som gjort en stor förändring, dvs direkt begränsat kolhydratintaget ordentligt, ibland upplevt lite trötthet de första 1-2 veckorna. Helt normalt eftersom kroppen behöver ställa om sig från förbränning av turbobränsle till bl.a. fettförbränning. De som börjar lugnare, med att skippa pasta, ris och potatis till maten brukar inte märka något annat än stabilare blodsocker och andra positiva effekter. Illamående har jag aldrig hört om.
“Eftersom LCHF ger väldigt lite fibrer är det många som får förstoppning.” Nej, äter man LCHF på rätt sätt, som vi är gjorda för, dvs med ordentligt med grönsaker, kött, fisk etc får man inte förstoppning. Tvärtom är det många som blir av med magbesvär. Ett par av mina klienter har blivit lite hårda i magen, men detta efter att ha gjort ett vanligt nybörjarfel – frossa i mejeriprodukter och glömma bort den “riktiga” evolutionära kosten.
“Men att äta LCHF under en längre tid kan vara skadligt på sikt.
Det finns ännu ingen forskning som visar vad som händer om man äter en strikt LCHF-diet under lång tid, som tio-tjugo år. ” Det finns för det första ingenting som tyder på att LCHF skulle vara skadligt på lång sikt. Och vad som händer med en lågfettskost (SLVs rekommenderade kost) på motsvarande tid kan man se av de diagram som visar utvecklingen av fetma och välfärdssjukdomar, framför allt diabetes, de senaste 30 åren.
“Det man vet är att”…”
- LCHF-dieten höjer i allmänhet de farliga blodfetterna, speciellt om man inte går ner i vikt av dieten. “ Jag har hört fler fall av förbättrade blodfetter än tvärtom. Ofta höjs det goda kolesterolet, sänks triglyceridvärdet och förbättras apo-kvoten. Totalkolesterol och LDL kan gå upp, men detta verkar vara för att LDL-partiklarna blir stora och “snälla” istället för små, oxiderade och farliga.
- “mättat fett ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom: LCHF-dieten innehåller mycket mättat fett.” Har aldrig sett god vetenskap bevisa detta. Vilka studier bygger Livsmedelsverket detta på? Troligtvis studier som visar att mättat fett höjer kolesterolet, inte studier som visar på riktiga följder.
- “personer som äter fullkorn, frukt och grönt, fisk och olja vanligen håller sig friskare än de som äter mycket kött, smör och grädde och lite grönsaker.” Har man helt missat den stora WHI-studien? Den motbevisade ju exakt detta. En stor välgjord studie på 48000 kvinnor under 6 år och uppåt.
- “en ensidig kost gör att det blir svårare att få i sig alla näringsämnen: LCHF ger oftast för lite fibrer och inget fullkorn, som bara finns i spannmål och ris. Den innehåller också bara lite bär och nästan ingen frukt.” LCHF ger de mjuka fina fibrerna från grönsaker. Jag äter definitivt inte för lite fibrer. Fullkorn behöver ingen, snarare blir många med magproblem bättre av att ta bort fullkorn, så jag skulle vilja se den välgjorda forskning som visar fördel av fibrer från just fullkorn. Jag undrar också hur vi människor under flera miljoner år klarat oss utan fullkorn och då varit friskare. Man ser ju en klar försämring av ben etc från arkeologiska fynd efter jordbrukets (och fullkornets) införande jämfört med när vi levde som jägare och samlare och åt just en form av LCHF.
“Men det är också många som inte mår bra av LCHF-diet.” Jag vet inte någon som inte mått bra av att minska på kolhydraterna och öka fettet. Inte någon. En enda klient har jag haft som inte ville äta helt strikt eftersom hon tyckte att hon optimerade sin energi bättre med några små undantag. Fördelarna övervägde dock, bl.a. ett jämnare humör, inga blodsockersvackor, bättre blodsockervärden och bättre mage.
Man återkommer till kolesterolvärdena. Jag ställer gärna upp och testar mina. Har inte testat dem sen den tid då jag bodde ett halvår i Tyskland för ca 15 år sedan. Då levde jag framförallt på pasta, fullkornsbröd, lite grönsaker och frukt. Dvs ganska likt det som rekommenderas av Slv. Läkaren uttryckte då sin oro för mina dåliga kolesterolvärden. Tilläggas bör att jag under denna tid åkte på förkylning efter förkylning och jag tror att dte var en urinvägsinfektion som gjorde att jag var hos läkare. Är helt övertygad om att de är bättre nu. Och det beror inte på någon viktnedgång, jag väger minst 5 kg mer nu.
Det kommer ytterligare två korrekta påståenden i slutet av texten: “börjar äta mer bacon, grädde och smör men i övrigt fortsätter att äta som vanligt med mycket sockerrika livsmedel. Detta kan få allvarliga konsekvenser” Det stämmer. Socker är alltid farligt och hindrar dessutom mättnadskänslorna som normalt kommer av den fetare maten. Man säger sedan att man äter för lite omega-3, vilket också detta är korrekt.
“Många LCHF-förespråkare påstår att vetenskapen skulle ha svängt när det gäller fett. Men det stämmer inte.” Hänvisar till Uffe Ravnskovs böcker som går igenom hur mycket vetenskap som helst i ämnet och vars slutsats är att varken fett, mättat fett, eller kolesterol är farligt.
Jag ser fram emot ett försök från Livsmedelsverket att visa på vilka vetenskapliga grunder de bygger sina påståenden. Det är väldigt ironiskt att Livsmedelsverket först skriver att det inte finns forskning som visar vad som händer med en LCHF-kost på lång sikt, och sen själva inte ha vetenskapliga belägg för det de skriver.
Jenny says
Jättehärligt att läsa och jag känner igen mig enormt mycket i det du skriver om. Magproblem, humör, generellt mående innan LCHF. Livsmedelsverket verkar på “sitt sätt” och ibland ställer jag mig frågan om det finns en större politik än vad man känner till i detta. Härligt med engagemang och fakta. Inspirerande att läsa! Jag har själv blivit piggare, gladare och lättare i vikt. Tack för engagemang och jag kommmer att lägga till din sida som favorit.
Anna Sparre @ 4health.se says
Vad härligt att höra Jenny! Tack för din kommentar 🙂