När jag ändå är hemma här en lördag så passar jag på att göra mat som lagar sig själv iugnen.
Idag plockade jag fram en lergryta och tillagade en hel färsk kyckling. Det går bra att göra det här i en vanlig ugnsform också, men lergrytan ger extra saftig och smakrik mat.
Att tänka på när du använder lergryta är att om du har en ny gryta ska den blötläggas i 12-24 timmar innan användning. Är den använd tidigare så räcker det med att blötlägga i 20-30 minuter – tex medan du hackar upp grönsaker och annat du vill ha i grytan. Kom dessutom ihåg att du måste ställa lergrytan i kall ugn och sen sätta på ugnen.
Du behöver kyckling, grönsaker och lite blandade kryddor
- Lergryta i blöt medan jag hackade upp:
lök, broccoli, lite blandade rotfrukter (jordärtskocka, morot, palsternacka) - Hackade färsk chili och gned in den färska kycklingen med havssalt och chili
- Jag la det mesta av grönsakerna i botten av grytan och lite inne i kycklingen och la sedan kycklingen högst upp i grytan.
- På detta strödde jag en ny krydda jag har från Marocko, lite ekologisk buljong och blandade färska örter (timjan och oregano). Det hade givetvis gått bra även utan marockokryddan. Vill man kan man ha i lite vitlök och eventuellt lite soja
- Sist hällde jag på lite vatten, kanske 1-2 dl och satte på locket
- Jag ställde lergrytan i kall ugn och satte sedan på min varmluftsugn på 200 grader.
- Den fick stå 1h i ugnen med locket på, därefter tog jag av locket och lät gryta stå ytterligare ca 10-15 minuter för att få lite yta på kycklingen
Kycklingen är klar om du skär in till ett ben och saften som kommer är klar, dvs inte alls rosa
Lämna ett svar