En ny studie från Jeff Volec (med flera), kanske den person som gjort mest för lågkolhydratkost rent forskningsmässigt, visar att idrottare som äter en lågkolhydratkost både blir enormt bra fettförbrännare och har bra glykogennivåer. Dvs de bibehåller även lager för “kolhydrater”.
Elitidrottare med fokus på uthållighet som äter väldigt lite kolhydrater brände mer än dubbelt så mycket fett som idrottare på en högkolhydratkost vid maximal ansträngning och långvarig träning. Tilläggas ska att det var de högsta nivåerna av fettförbränning som dessa erfarna forskare någonsin sett under liknande förhållande.
Studien innefattade 20 ultrasportare, dvs långdistanslöpare, som tillhör toppen i distanser på över 5 mil. Hälften åt en kost med 10% kolhydrater, 19% protein och 70% fett. En typiskt ketogen kost helt enkelt. Den andra hälften, som åt en högkolhydratkost, åt 59% kolhydrater, 14% protein och 25% fett. I övrigt var grupperna lika (elitnivå, ålder, träningshistorik etc). För att idrottarna skulle vara fullt anpassade till sin kost så skulle de ha ätit så här i minst några månader före studien.
Forskarna mätte gasutbyte upprepade gånger under ett test för att fastställa idrottarnas maximala syreintag för att på så sätt kunna mäta nivåerna av kolhydrat- och fettförbränning. I genomsnitt hade lowcarb-löpare en maximal fettförbränningsnivå som var var 2,3 gånger högre än nivån för idrottare på högkolhydratkost: 1,5 jämfört med 0,67 gram per minut.
I början av ansträngningen skiljde sig inte förbränningen så mycket, men när de hade sprungit väldigt länge så såg man de här stora skillnaderna mellan idrottarna på olika kost.
Och trots att lowcarb-gruppen åt så lite kolhydrater så hade de normala nivåer av muskelglykogen i vila, alltså av den lagrade formen av kolhydrater. De bröt också ner ungefär lika mycket glykogen under loppet och producerade nya glykogenlager vid återhämtning på samma sätt som idrottarna på högkolhydratkost. Ett tecken på att det inte är särskilt mycket som ska till för att fylla glykogenlager alltså.
Vill du veta mer om träning på lågkolhydratkost, lyssna på Jonas Bergqvist i avsnitt 38 av podden, och hör dessutom Jonas Colting i avsnitt 47 och Anna Eriksmo i avsnitt 55 berätta om deras mat. Missa inte heller avsnittet om ketos och ketoner i avsnitt 12.
http://www.metabolismjournal.com/article/S0026-0495(15)00334-0/fulltext
http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-11/osu-eaw111615.php
Lämna ett svar