Stevia är ett bra alternativ som sötning, läs gärna tidigare inlägg om stevia:
https://4health.se/stevia
https://4health.se/fran-och-med-idag-ar-stevia-godkant
Problemet nu när det blivit godkänt och därmed tillgängligt i affärerna är att detta ofta inte är ren stevia. På innehållsförteckningen kan du läsa att den första ingrediensen, och därmed den ingrediens som utgör mest av innehållet, är maltodextrin.
Maltodextrin är en oligosackarid och finns ofta i lightprodukter eftersom den ger en tjockare konsistens. Maltodextrin är kolhydrater. Det är skapat av stärkelse som brutits ner och därmed tas upp snabbt i kroppen, dvs en snabb, processad kolhydrat av det slag vi vill undvika.
Så ska du söta med stevia så använd örten eller åtminstone ett renare koncentrat än detta.
Monicas Mat says
Hur är det med Ica Strösöt med stevia..?
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Monica! Jag vet faktiskt inte. Är det någon som kan hjälpa oss och skriva ner innehållsförteckningen?
Karin says
Ica stevia strö innehåller erytritol och 0,25% steviaextrakt.
Anna Sparre @ 4health.se says
Tack Karin! Inte mycket stevia där alltså. Monica, erytritol är en sockeralkohol, dvs liksom många sötningsmedel i tuggumin etc. Sockeralkoholer tas inte upp i kroppen som vanlig mat och har därför en laxerande effekt (inte jättenyttigt om du frågar mig). Erytritol är dock den sockeralkohol som påverkar blodsockret minst.
Svante says
Erytriol har inte lika laxerande effekt som många andra sockeralkoholer. Saxat från wikipedia: “When compared with other sugar alcohols, [Erytriol] is also much more difficult for intestinal bacteria to digest, so is less likely to cause gas or bloating than other polyols.” Källa: http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=924264
Anledningen att man blandar ut Stevian så mycket är för att det ska vara lätt att använda. För att citera http://www.steviasocker.se “För att söta sitt kaffe med Stevia extrakt skulle du vara tvungen att använda huvudet på tandpetare som måttsats.”