Vad väljer man för att äta nyttigt på restaurang och hotell?
Beställ riktig mat på restaurangen – En bit kött eller fisk, gärna med gräddsås eller liknande. Be om att få byta potatis, ris eller pommes till varma grönsaker och/eller sallad. Är maten mager och utan sås så att du inte blir mätt utan potatis och annat? Be om smör, olivolja eller extra sås. Beställ ostar eller en mörk bit tryffel till efterrätt.
I Sverige serveras ofta hotellfrukosten som buffé. Utmärkt! Välj äggröra, bacon, pålägg, grönsaker mm. Drick te, kaffe, vatten. Undvik bröd, flingor, juice. Ta gärna lite naturell filmjölk eller yoghurt med nötter.
I baren?
Alkoholhaltiga drycker innehåller mycket energi och kolhydrater, men ett glas vin är fullt av antioxidanter, så välj gärna vin av en torr sort. Undvik söta drinkar och öl. Vad gäller tilltugg så undvik alla chips, salta pinnar och dylikt. Kan du få nötter så välj det, helst naturella som inte är doppade i någon dålig vegetabilisk olja för att saltet ska fastna. Om det finns andra nötter än jordnötter är det bättre, men jordnötter är bättre än det mesta. Ölkorv med högt köttinnehåll är också bra.
Lite klurigare och beror såklart på hur noga du vill och behöver vara samt hur ofta du flyger.
Det säkraste är att ta med något själv – nötter, ett par kokta ägg, baby bell-ostar eller avokado är t.ex bra alternativ.
Får du en ordentlig frukost ingår ofta scrambled eggs eller omelett, bacon, korvar – utmärkt, ät det! Korvarna är dock ofta några stärkelsefyllda varianter med låg kötthalt, så om du vill vara noggrann så är de inte det allra bästa alternativet. Ät smöret och osten, men välj bort kexet och brödet, den sötade yoghurten, juicen och den sötade fruktsalladen. Drick te, kaffe, vatten.
Får du middag – välj bort pasta, ris, potatis, bröd och annat som bara är näringsfattig energi och ät köttet, fisken, grönsaker och salladen. Ta ett glas vin till av en torr sort om du vill.
Får du en smörgås serverad – ät pålägget 🙂
Lämna ett svar