Som jag skrivit tidigare, mitt fokus är på hälsorådgivning, jag är ingen expert på miljö. Men fick ändå en förfrågan om att skriva något om detta kopplat till att äta hälsosamt. Så jag skriver utifrån mitt eget perspektiv, om det jag vet och hur jag äter.
Det första jag tänker på är att för att få nyttigast möjliga kött så försöker jag välja djur som fått sin naturliga föda. Naturbeteskött betyder att djuren äter sin naturliga mat, betar gräs tex, och köttet får därför en bättre fettsyrasammansättning samtidigt som kretsloppet och djuren gynnas.
Debatten om att det skulle gå x gånger mer spannmål för att producera kött än för att äta spannmålet direkt är alltså inte applicerbar om man inte odlar djurens foder utan låter dem beta och gynna kretsloppet.
Mindre färdigmat betyder färre förpackningar och mindre sopor.
Jag slänger dessutom sällan någon mat, utan äter gärna rester dagen efter.
Av hänsyn till vitamininnehåll köper jag gärna närodlat under rätt säsong, vilket samtidigt gynnar miljön. Jag försöker dessutom köpa ekologiskt så ofta som möjligt för att få mindre gifter i min kropp – och samtidigt mindre i naturen.
Vad säger ni? Kommentera gärna!
Lämna ett svar