När maten passerat mun, svalg och matstrupe, så når den magsäcken.
Magsäcken löper snett uppifrån vänster bröst och ner under revbenen på din högra sida och rymmer ungefär 1,5 liter mat.
I magsäcken knådas maten av muskler, tillsammans med magsaft, i flera timmar tills den blir alldeles rinnande och kan pressas vidare ut i tolvfingertarmen.
Magsäcken har två öppningar – den övre magmunnen som kommer från matstrupen, och den nedre magmunnen som går vidare till tunntarmen. När magsäcken är tom är den veckad, och när den fylls plattas vecken ut.
I magsäckens slemhinna finns körtlar som producerar två till tre liter magsaft per dygn. Körtlarna ligger i vecken i magsäcken. Magsaften innehåller bland annat saltsyra som gör den sur, aktiverar enzymer, hjälper till att bryta ner maten och ta kål på mikroorganismer / patogener vi får i oss med maten.
Det är riktigt surt i magen, pH ligger på ca 1,5. Magen har därför slem som skyddar den mot att frätas sönder. När magsäcken skadas så att det blir ett magsår beror det oftast på bakterien Heliobacter pylori – en av få bakterier som kan överleva i en så sur miljö. Magsår behandlas därför vanligen med antibiotika. Men magsäckens slemhinna kan också skadas om du inte är så snäll mot kroppen, tex om du stoppar i dig stora mängder värktabletter. Lyssna förresten gärna på avsnitt 64 av podcasten apropå huvudvärkstabletter https://4health.se/64-huvudvarkstabletter-en-giftig-berattelse
Ett väldigt vanligt problem är att vi inte är tillräckligt sura i magen. Det gör att vi inte bryter ner maten som vi ska, särskilt inte protein. Det kan också ge sura uppstötningar. Sura uppstötningar kräver ett helt eget inlägg/podcastavsnitt, men du kan tänka det som att om du inte har tillräckligt surt i magen så kommer maten neråt utan att vara fullt nedbruten. Då skickar kroppen helt enkelt upp den igen…
Med åldern producerar vi allt mindre saltsyra, och stress gör också att vi producerar mindre saltsyra och alltså inte blir tillräckligt sura i magsäcken.
Kuriosa: När det kurrar i magen är det inte magsäcken, utan oftast tarmarna som låter. Ofta kan du höra kurrandet när du slappnar av – du går och lägger dig eller får massage – och det parasympatiska omedvetna nervsystemet går igång och sätter igång matsmältningen. När du är hungrig rör sig tarmarna och signalerar att de vill ha mat att jobba med.
Också om man får ont i magen är det oftast tarmarna egentligen. Det kan bero på väldigt många olika saker – allt från stress och oro till en magsjuka / infektion eller att du har ätit något som kroppen har svårt att bryta ner och som ger dig gaser.
Om du är intresserad av maghälsa så kan du läsa mer via taggen mage och via taggen microbiome
Lyssna gärna även på avsnitt 44, 46, 51, 80, 109, 128, 134, 135, 137 av podden på detta spännande ämne.
Lämna ett svar