En ny studie visar (igen) att det inte ger någon effekt med statiner som förebyggande åtgärd för hjärt- och kärlsjukdomar hos den äldre befolkningen.
Statiner är ett av de vanligaste läkemedlen i Sverige. Över tio procent av den vuxna befolkningen i Sverige äter statiner. Det används för att sänka kolesterolet. Idag rekommenderar Läkemedelsverket statiner som förebyggande behandling av hjärt- och kärlsjukdom för personer som ligger i riskzonen eller redan drabbats. Frågan om statiner som förebyggande behandling har dock varit omdiskuterad och många ifrågasätter om biverkningsriskerna är större än nyttan.
I en ny observationsstudie har forskarna har tittat på närmare 50 000 hjärt- och kärlfriska äldre personer i åldrar från 75 år och uppåt. Patienterna följdes från år 2006 till 2015 i en patientdatabas i spanska Katalonien. Under studieperioden påbörjade 6 558 av patienterna statinbehandling för att förebygga hjärt- och kärlsjukdom. Forskarna undersökte hur det gick för dem i jämförelse med dem som inte fick statiner.
Bland patienterna som inte hade diabetes syntes inga skillnader i hjärt- och kärlinsjuknande eller total dödlighet mellan de som behandlades med statiner och de som inte behandlades med statiner. Men för de som hade diabetes typ 2 minskade risken för hjärt- och kärlsjukdom med 24 procent och den totala dödligheten med 16 procent om de behandlades med statiner. Effekten sågs i åldrarna 75–84 år. Personligen gissar jag att effekten i diabetiker INTE beror på den kolesterolsänkande effekten, utan eventuellt på en viss antiinflammatorisk effekt som statinerna har.
Det är dock enbart en observationsstudie, man kan inte dra några slutsatser om orsak och verkan. Det forskarna vill varna för är överförskrivande och överanvändande av statiner.
Läs mer via taggen kolesterol, och glöm inte lyssna på podcastavsnitt 139 och 140
https://www.bmj.com/content/362/bmj.k3359
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/nytt-inlagg-i-debatten-om-kolesterolsankare
Lämna ett svar