Visste du att vårt sömnhormon, melatonin, är en stark antioxidant, att tillräckliga melatoninnivåer kan förlänga livet genom att hålla tallkottkörteln frisk och vital eller att melatoninnivåerna minskar kraftigt när vi blir gamla? Det finns forskning som indikerar att bra melatoninnivåer kan förhindra/förbättra sjukdomar som cancer, Alzheimers och Parkinsons. Och låga melatoninnivåer är en vanlig anledning till depression.
Melatonin är det huvudsakliga hormonet som reglerar din sömn. Det produceras av tallkottkörteln som ligger mellan dina två hjärnhalvor och produktionen påverkas via ljuskänsliga celler i dina ögon.
Det är viktigt att ha en god dygnsrytm för att säkerställa bra produktion av melatonin. Dels att sova när det är mörkt, men också att vistas i dagsljus under dagen, vilket gör att produktionen av melatonin blir högre på natten.
Melatoninnivåerna är låga på dagen, särskilt på förmiddagen, ökar när solen går ner och är som högst ca kl 2 på natten.
De flesta hormoner har sin egen dygnsrytm, vilket gör att en störning i melatoninnivåerna, som är vårt viktigaste hormon för att reglera dygnsrytmen, kan störa andra hormoner. Detta beror delvis på tallkottkörteln som utsöndrar melatonin. Konkret uttryckt – dålig sömn eller dygnsrytm kan sätta många hormoner ur balans.
Monicas Mat says
melatonin kan få av tryptofan som man får från mat som kött, fisk..
Anna Sparre @ 4health.se says
Stämmer att melatonin byggs av aminosyran tryptofan. Krävs även att tallkottkörteln får rätt signaler (mörker efter ljus) för att melatonin ska byggas av tryptofan. Så en bra kost och en bra dygnsrytm hjälper till. Att ha helt mörkt på natten är också bra.