Det finns över 2000 ätbara insekter i världen, och uppemot två miljarder av världens befolkning äter insekter. Men idag är det i EU olagligt att producera, distribuera, eller sälja insekter, om man inte ansöker om det. Till årsskiftet kan det dock bli ändring på det. Då kommer den omgjorda EU-lagstiftningen att underlätta de ansökningar som behöver göras om man vill sälja så kallade nya livsmedel.
Bra tycker jag. Insekter är definitivt evolutionär mat. En del av kosten som bör utgöra en paleolitisk kost.
1997 bestämdes det att så kallade nya livsmedel eller ”Novelty Foods” – det vill säga livsmedel som vi inte har ätit inom EU i någon större utsträckning innan lagen trädde i kraft – måste man ansöka om att få sälja eller tillverka.
Det som behövs är att man på ett vetenskapligt sätt visar att den produkten man vill sälja är säker. Vill man sälja insekter, så måste man bland annat visa att de inte innehåller gifter, att de inte riskerar att vara smittade av något och att de kan produceras på ett tillfredställande vis. Det är dock fritt fram att göra en ansökan.
Till årsskiftet kommer dock den här lagen att ändras. Tanken är att man ska underlätta för ansökningar som handlar om mat som äts på andra platser i världen. Kan man visa att man ätit insekterna på andra ställen i världen, att det där inte är några problem, hur man gör för att producera dem säkert och så vidare, så kan man komma att få ett godkännande. Detta godkännande kan sedan andra företag utnyttja.
Det finns många fördelar med insekter, både ur miljösynpunkt och näringsinnehållssynpunkt.
Men även om ätbara insekter blir lagligt att producera och tillverka i Sverige, kan det dröja innan det slår igenom ordentligt. Vår matkultur sitter i huvudet, om vi bestämmer oss för att något är ätligt, eller oätligt.
Jag vet att det finns kex och kakor med insekter på svenska marknaden, men om någon har bra och nyttiga insektsprodukter så skicka dem till mig. Jag testar och bloggar gärna om dem så att ni syns.
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/insekter-arets-ratt-2018
Nils Österström, Tebrito says
Hej !
Suveränt blogginlägg!
Om du är intresserad så har vi utvecklat en livsmedelsingrediens innehållande 82%-ig rent protein från mjölmask, som går att använda många olika typer maträtter.
Hör av dig ifall det är av intresse!
Anna Sparre @ 4health.se says
Kul! Ja, skicka gärna ett prov
Myra says
Jag hittade detta finska företag som säljer internationellt:
https://www.partybugs.com/en/party-bugs-home/party-bugs-shop/
Det blir spännande att prova!