Jag gjorde ett stort hormonellt test som heter Rhythm Plus. Du kan beställa det här: https://4health.se/konshormoner
Testet görs över en hel månad, dvs en cykel om man är i menstruerande ålder (men det fungerar bra att göra även om man är förbi klimakteriet)
Mina nivåer och timingen av sömnhormonet melatonin såg helt perfekta ut. Mycket trevligt! (du kan klicka på bilderna för att se dem i större format)
Likaså faktiskt stresshormonet kortisol och DHEA. Kanske DHEA i lägsta laget enligt mig själv, men labbet gav grönt ljus i alla fall.
Pyttelite förhöjt kortisol på kvällen, men jag vet precis varför. Den kvällen trodde jag att min son ramlade ur sängen – så var inte fallet som tur var 🙂 Men likväl satte stressystemet igång, och det har troligen påverkat resultatet
Jag har gjort ett test tidigare av binjurarna, som då visade på något förhöjda stressnivåer, så jag är nöjd med resultatet.
Men till det intressanta. Det jag verkligen ville undersöka var om jag hade lågt progesteron i förhållande till östrogen. Så kallad östrogendominans. Jag har inte haft några särskilda symtom på det, förutom att jag fick för mig att jag kanske sover lite sämre i slutet av menstruationscykeln – när progesteronet ska vara som viktigast alltså.
Men tvärtom så var östrogenet lågt och båda könshormonerna ser ut att ha gått lite bananas. Även testosteronet.
Inte hade jag tänkt på att det kanske är en dålig idé att göra testet precis när jag slutat amma min son… Jag är ganska säker på att det är det som gör att värdena är så extremt konstiga. Jag trodde faktiskt att hormonerna skulle ha ordnat upp sig snabbare än så. Cykeln satte igång redan när jag började trappa ner amningen lite i augusti/september. Jag slutade amningen helt i slutet av januari efter att mjölken sinat, och sonen tröttnat, i värmen på Barbados. Det här testet började jag sedan med i slutet av februari.
Men då vet vi alltså det – hormonerna kan gå bananas ett bra tag efter amningen också. Så mammor; helt ok och troligen normalt med “gravidhjärna” eller “amningshjärna” och andra symtom även efter du slutat amma 🙂 Hormonerna är inte alltid back on track förrän ett tag senare – och det var det jag ville dela med mig med det här inlägget.
Lina says
Hej och tack för ett intressant inlägg! Jag lyssnar igenom din podd just nu och skulle tycka det var jätteintressant att få ett helt avsnitt om just detta med könshormoner, östrogendominans, progestoron, pms, pmds/pmdd etc. Jag lider själv av pmdd och läser just nu Mia Lundins bok Kaos i kvinnohjärnan som tar upp just könshormonen och deras balans betydelse för välmåendet. Det skulle vara fantastiskt om du kunde intervjua henne till ett poddavsnitt! 🙂 Tack för en mycket intressant podd (och blogg)!