okej, sorry för att det här kommer efter julafton, men det är ju många juldagar kvar 🙂
Här kommer två alternativ till risgrynsgröt som både är snabbt och helt fritt från alla vanliga allergener (fritt från socker, gluten, mjölk, ägg osv). Det är inte strikt lowcarb, men mindre kolhydrater och mer fett än i klassisk risgrynsgröt, och ganska lite ris i förhållande till annat som du ser nedan.
1. Du behöver bara:
- 1 dl vitt ris (ja, jag vet att risgrynsgröt blir bäst med grötris, men ekologiskt jasminris fanns hemma och är snabbt som ögat 🙂 )
- 1 burk (4 dl) kokosmjölk eller kokosgrädde
- salt
- smaksättning som du gillar: tex kanel och/eller äkta vaniljpulver
- ev. bär, mandel eller dylikt till servering
Lägg allt i en kastrull, koka upp och låt sen sjuda i ca 15-20 min. Klart!
Blir lite “risigare” än vanlig gröt, men väldigt gott. Den behöver ätas omedelbart – ju längre den står desto mer blir den som vanligt ris. Ett alternativ, som dock tar längre tid, är att koka upp riset med lite vatten först, och sedan låta det sjuda längre med kokosmjölken.
2. Skulle du hellre vilja göra det med riktigt grötris så föreslår jag att du gör så här:
- 1 1/2 dl grötris
- en nypa salt
- 1 msk kokosolja
- 4 dl kokosmjölk eller kokosgrädde (en burk)
- ev kanel- eller vaniljstång
Johan says
Härligt att se alternativ till “Keso a la Malta”. Spännande. Tack, Anna!
Åsa says
Hörde i en annan pod att någon testat med Durra. Jag kommer inte riktigt ihåg doseringen och har inte testat själv ännu men jag tycker att det borde funka…?
Susanna Svanerö says
Jag gör en liknande variant men med Aborioris från Saltå Kvarn. Tid tar det och Gott blir det😍
Anna Sparre @ 4health.se says
Härligt! Tack för tips ✨🤗