Jag fick en fråga angående om LCHF kan bli fel och i så fall när. Personen som undrade antog att det kanske handlade om att man överdrev fettintaget. Jag tycker att det är en viktig fråga och tar därför upp den här.
Jag svarade att när LCHF blir fel är det för att man inte bryr sig om kvalitén och/eller variationen på råvarorna. Att äta mat med hög “näringsdensitet” är alltid viktigast. Om man låter lowcarb gå före näring i prioriteringen så blir det fel. Då väljer man kanske processat kött med dåliga tillsatser. Eller så bakar man lchf-kakor med konstiga sockeralkoholer eller annan konstgjord sötning. Eller så överdriver man intaget av en viss sorts mat, så att kosten blir enformig – ofta är detta mejeriintaget, vilket är den sämsta livsmedelskategorin inom LCHF. Det är sällan för mycket fett som är ett problem, men möjligtvis enformiga fettkällor och enformig kost i största allmänhet.
Jag vill särskilt trycka på det där med att låta kolhydraträkningen gå före näringsintaget. Då blir det bantning men med kolhydraträkning istället för kaloriräkning. Kroppen får inte det den behöver och kommer även i detta fall att skrika efter mer mat (läs näring) tills dess att den fått det den behöver. Dvs jojobantning är faktisk möjlig även med lågkolhydratkost. Du går ofta ner massor genom att strypa kolhydratintaget hårt, men lever du sedan enformigt på lchf-kakor och lchf-pizza, ost, grädde och creme fraîche så får den mer näring än på en pulverdietkur, men kroppen kommer till slut vilja ha mer och kompensera för allt annat den missat.
LCHF förändrar åtminstone tillfälligt hormonnivåer i kroppen, vilket ger ökad mättnad och viktnedgång. Men om inte kroppen får allt den behöver så blir aptitregleringen inte permanent, utan hungern slår tillbaka som en tiger.
Och givetvis handlar inte detta bara om vikt, men i de flesta fall när LCHF blir fel så är det för att vikten och kolhydraträkningen hamnar i fokus. Och det slår alltså tillbaka – även mot vikten.
Lämna ett svar