Konstigt nog är det många som hört av sig på sistone med problem med fot- och nagelsvamp. Konstigt tänker jag eftersom många nu arbetar hemma och går mindre i skor. Men i och för sig – den som faktiskt går i skor just nu kanske blir varm och fuktig i det soliga vårvädret.
Fotsvamp orsakas av mikroorganismer – antingen i form av trådsvamp, eller i form av jästsvamp. Trådsvamp har vi inte normalt på huden, utan blir ofta smittade av tex via fuktiga golv i ett badhus eller omklädningsrum.
Jästsvamp finns normalt på vår hud. Det är om de förökar sig, så att du får en överväxt, som du märker av det. Det händer lättare när foten är fuktig och instängd, om immunförsvaret är nedsatt eller om den naturliga floran är rubbad (tex efter antibiotikabehandling).
Fotsvamp börjar oftast i området mellan tårna. Huden kan bli röd, eller vit, och den kan flaga och klia. Ofta ser man det som att huden blir röd och spricker mellan tårna. Obehandlad svampinfektion kan sprida sig till tånaglar och övriga kroppen.
Nagelsvamp är en svampinfektion i naglarna som orsakar sköra och förtjockade naglar. Ofta kan de dessutom bli missfärgade och få en gråaktig eller gul färg. Nageln kan först bli fransig och böjas, fortgår det kan den bli tjock och gul. Oftast orsakas nagelsvamp av fotsvamp i form av trådsvamp. Men även jästsvamp, dvs på liknande sätt som vid tex mjäll (https://4health.se/mjall-i-haret-och-naturliga-metoder-mot-mjall ), svamp i underlivet, i matsmältningssystemet, eller vid “snällare” fotsvamp, kan orsaka nagelsvamp.
Det absolut första du ska göra om du misstänker att du fått nagel- och/eller fotsvamp är att plocka av dig skor och strumpor och lufta fötterna så mycket som möjligt. Sitt gärna ute i solen med bara fötter om du nu ändå jobbar hemifrån tex. Detta är nämligen inte en miljö som gynnar svamp – den trivs bättre där det är mörkt och fuktigt.
Måste du gå i strumpor och skor så byt strumpor ofta och ha luftiga skor som andas. Använd inte tex nylonstrumpor, utan använd naturmaterial som andas.
Tvätta fötterna regelbundet och torka dem noga så att ingen fukt finns kvar.
Tänk dock på att fotsvamp kan vara smittsamt. Tvätta strumpor och handduk i minst 60 grader mellan varje användning. Och använd tex flipflops för att inte smitta andra i ditt hem.
Naturliga behandlingar som fungerar mot fotsvamp och nagelsvamp är ungefär samma saker som fungerar mot mjäll (https://4health.se/mjall-i-haret-och-naturliga-metoder-mot-mjall). Tänk dock på att du får vara ihärdig och hålla på ett tag med detta dagligen (eller flera gånger per dag) i många dagar.
Här har du ytterligare 9 naturliga metoder, förutom det mest grundläggande beskrivet ovan:
Ändra fotens pH med bikarbonat eller vinäger
Väldigt surt eller väldigt basiskt är effektivt mot de flesta mikrober. Just när det gäller svamp så är min erfarenhet att basiskt är enklare att arbeta med än surt, eftersom svamp ofta gillar den något mer sura miljön.
Rör ut en eller ett par matskedar bikarbonat i lite ljummet vatten och applicera på fot/naglar. Låt sitta minst 15 minuter. Alternativt gör ett fotbad med ca 1,5 liter vatten och 3 msk bikarbonat. Ytterligare ett alternativ är att pudra på bikarbonat, tex mellan tårna. Då får du ytterligare en effekt – nämligen att det kan suga upp fukt.
Kokosolja
Kokosolja innehåller ämnen som är effektiva mot jästsvamp. Så smörj gärna in fötterna med kokosolja.
Tea tree-olja
Droppa några droppar tea tree olja i lite kokosolja och smörj in det svampangripna området.
Ingefära
Gör ett avkok på ingefära (som om du skulle göra ett starkt te på färsk ingefära). Låt svalna och applicera flera gånger dagligen med tex en bomullstuss. Även detta går att använda som fotbad.
Vitlök
Vitlök är antimikrobiellt och svampdödande och kan vara effektivt. Mosa/pressa vitlök och och blanda med lite olja eller honung. Applicera på området som infekterats med svamp och tejpa eller knyt en bit bomullstrasa runt så att du kan låta det sitta i ungefär en timme. Skölj bort och torka sen helt torrt.
Grapefruktkärnextrakt (grape seed extract)
Tillsätt några droppar i vatten, skaka/blanda ordentligt och doppa ner tårna eller gör ett fotbad.
Yoghurt eller kefir
Att smörja in det svampangripna området med yoghurt eller kefir kan också vara effektivt. Är du kvinna som drabbats av svamp i underlivet känner du troligen till det här.
Epsomsalt
Även epsomsalt, som dessutom är bra för en hel massa annat, kan hjälpa mot svamp: https://4health.se/epsomsalt-–-en-utomordentligt-halsosam-huskur
Övriga antimikrobiella örter och preparat
Det mesta som är antimikrobiellt ka användas även här, inklusive örter som salvia och oregano. Har du salvia kan du tex hacka/mortla/mosa och applicera på, på liknande sätt som vitlök ovan. Oregano finns att köpa som extrakt, vilket du kan droppa i lite kokos- eller olivolja och smörja på det svampangripna området.
Om du upptäcker nagelsvamp i tid går det ofta bra att behandla på det här sättet, men om det gått riktigt långt kan man ev. behöva använda läkemedel för snabbare behandling (hela nageln kan ibland behöva behandlas bort).
Josefin Aldell says
Hej! Konstigt. Har du funderat på om det kan vara utslag som eg beror på Covid 19 och inte svamp. Såg att det är ett symtom. De senaste veckorna har jag prata med många kunder som tror de blivit matförgiftade men att symtomen inte går över (återkommande illamående, diarré, ont i magen) utan håller i sig i veckor. När vi gräver lite har de alla haft symtom på Covid 19 tidigare i vår. Oroväckande att viruset verkar kunna sitta i så länge…
Anna Sparre @ 4health.se says
ah, intressant! Och ja, lite läskigt.
En del av de här har haft fot- eller nagelsvamp tidigare, dvs före hela Covid-19-pandemin, men man vet ju aldrig
Däremot har jag privat träffat ett par barn som klagar på lite magont då och då (som aldrig har magont annars) och som jag funderar på om det kan vara Covid
Elvie says
Ja’ min tanke också! Hur funkar det?
Jobbat hemma – utan skor, men upptäckte nu att ja! Det måste ba. Nagelsvamp!!!!
Såå konstigt!
Bor själv o inte träffat någon :/
Aldrig haft förut – ska prova alternativt nu!
Tack för div tipsen
e
Anna Sparre @ 4health.se says
Återkoppla ang hur det går 🙂