Jag måste ta upp en sak som min kära mamma ofta påpekar att jag borde belysa. Nämligen det faktum att naturligt inte kan likställas med hälsosamt, nyttigt eller ens ofarligt.
En vanlig missuppfattning är att naturliga kemikalier är bättre än syntetiska. Men den kemiska strukturen på naturliga och syntetiska kemikalier kan vara densamma. Naturen är full av kraftfulla kemikalier – på gott och ont. Ofta är det växter som skyddar sig, men en del substanser kan man inte ens förklara varför de produceras i naturen. En del av dessa kan vi dra nytta av för vår hälsa, eftersom de kan fungera positivt i lagom dos, eller vara värre för tex cancerceller än för friska celler. Men en del är bara farliga.
Vi slänger oss med begrepp som naturligt och bioidentiskt etc på ett ibland lite slarvigt sätt. Och när vi pratar bioidentiska hormoner tex, så handlar det om att se till att vi får hormoner som ser ut exakt likadana som våra kroppsegna hormoner. Detta mår vi bättre av än att få “naturliga” hormoner från en häst tex.
Naturligt betyder dessutom inte att det är ofarligt. Vita flugsvampar är naturliga, men inte ofarliga. Botulinumtoxin produceras av en naturlig bakterie och är ett av de starkaste gifterna som finns. Det är dödligt för människor i en mycket liten dos. Det syntetiskt framställda giftet dioxin är inte alls lika farligt i samma dos.
De flesta läkemedel har sitt ursprung i helt naturliga, men kraftfulla, kemikalier från växter. Läkemedel som kanske ger oerhörda biverkningar i vissa fall, medan de i andra fall kan rädda liv. (och i vissa fall tyvärr bara blir en miljardindustri, men det är en annan diskussion…)
WHO:s expertråd IARC har konstaterat att bland de ämnen i mat som klassas som cancerframkallande för människor förekommer 62 procent naturligt.
Ett annat exempel är naturlig hår- och hudvård som jag pratat och skrivit en del om. Jag använder gärna kokosolja på huden, men vissa naturliga oljor får man vara försiktig med eftersom de kan orsaka allergiska reaktioner eller irritera huden. Olivolja är ett exempel på en olja som många kan få irriterad hud av.
Ytterligare ett exempel är fruktsocker. En hype som många gick på för några år sen – att det skulle vara så naturligt att söta med fruktsocker. Men fruktsocker, fruktos, taget ur sitt sammanhang är ett mycket reaktivt ämne som lätt oxiderar, kan skada kroppen och dessutom leder till fettlever vid långvarigt intag.
Med detta vill jag bara belysa att det finns många nyanser av ordet naturligt. Om vi pratar om naturligt som “evolutionärt”, dvs vad våra kroppar är gjorda för, så är det bra. Men allt som finns i naturen är inte bra. Och i synnerhet inte om vi extraherar kraftfulla kemikalier ur naturen och tar dem “ur sitt sammanhang”.
Josef Boberg says
Bra information.
MariaF says
Bra påminnelse! Jag uppfattar numera begreppet “naturligt” som en förkortning av “det som kommer från naturen och är bra för oss” men det blir lite klumpigt att säga 🙂 så istället slänger jag också mig med förkortningen. Nyttigt med påminnelsen vad det egentligen innebär.
HelenaB says
För att inte tala om förvirringen mellan begreppen riktig mat och vanlig mat. Många skiljer inte på detta och hävdar därför att makaroner och falukorv är riktig mat….