En del har idag undrat över nyheten om hormonet neurotensin som en riskfaktor för välfärdssjukdomar (typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdom och bröstcancer). Man har alltså i en studie sett att ökade nivåer av hormonet hängde samman med ökad risk för bröstcancer mm, särskilt hos kvinnor. Eller egentligen nivåer av pro hormonet/ förstadiet proneurotensin. Det som gjorde att många undrar, är att det i Sydsvenskan avslutas med att säga att vi ska äta mindre fett.
Nu är jag inte expert på just neurotensin, men vad jag vet så är detta dels en signalsubstans i hjärnan och dels verkar det som ett hormon i kroppen där det återfinns i tunntarmen. Det är dåligt utforskat, men det man vet är att halterna ökar i samband med måltid och man tror att det är ett mättnadshormon. Det stimulerar den glatta muskulaturen i tarmen. Vad jag vet finns det alltså inga säkra kopplingar mellan fettintag och neurotensinnivåer. I hjärnan är det starkt länkat till dopaminsystemet (dopamin som bl.a. är starkt involverat i beroende, och då kan stimuleras av socker)
Även om det nu är så att fett ökar neurotensinnivåerna så har man alltså dragit slutsatsen att neurotensin är en riskfaktor, inte en orsak. Det betyder att någonting i sjukdomsförloppet troligtvis stimulerar utsöndringen av neurotensin, frågan är vad och varför. Det är alltså för tidigt att dra sådana slutsatser. Diskussionen kan jämföras med kolesteroldebatten. Ja, kolesterolhalterna ökar när något är fel i kroppen (kolesterolet lappar och lagar). Man kan sänka sina kolesterolnivåer genom att äta mindre mättat fett och mer växtsteroler, men det är inte önskvärt eftersom det inte gör dig friskare. Kanske är det ett liknande förlopp när det gäller neurotensin. Kanske hjälper neurotensin i processen att göra dig frisk.
Dessutom spekulerar man kring om det är östrogenet hos kvinnor som förstärker detta samband mellan neurotensin och sjukdom. Östrogendominans (höga halter av östrogen i förhållande till progesteron till följd av p-pilleranvändning, stress, fytoöstrogen i sojaprodukter mm) är en vanlig följd av stress och att stress ökar risken för välfärdssjukdomar är känt sedan länge.
Spännande forskning alltså, men ser fram emot mer fakta om neurotensin innan vi kan dra några slutsatser.
http://www.sydsvenskan.se/sverige/mattnadshormon-kan-avsloja-sjukdomsrisk/
http://www.dagensmedicin.se/vetenskap/mattnadshormon-kopplas-till-sjukdomsrisk/
jtg says
4Health