Forskare har hittat ett sätt att processa kakaobönor för att bevara mycket mer antioxidanter – och samtidigt förbättra smaken.
Choklad sägs ha många bra hälsoeffekter då den innehåller antioxidanter. Jag har dock även skrivit en hel del om chokladens baksida https://4health.se/?s=kakaons+%2B+baksida. Nu har i alla fall forskare från Ghana hittat en metod för att framställa kakao som gör att den får behålla mer av sina nyttiga ämnen under behandlingsprocessen. Den ska också bli ännu godare, enligt forskarna själva.
Chokladens positiva effekter tex på blodkärlen tillskrivs antioxidanterna som kakaon innehåller. I processen för att framställa choklad så plockas kakaobönorna (egentligen kakaofruktens frön) ut ur fruktens frökapslar. Bönorna fermenteras, dvs genomgår en jäsningsprocess under några dagar. Efter det sätts de ut i solen för att torka, och rostas sen för att få fram smaken. Men under den här processen, och speciellt under rostningen, så visar forskningen att många av de hälsosamma polyfenolerna, dvs antioxidanterna, försvinner.
Forskarna har lagt till ett kapselförvaringssteg innan bönorna fermenteras för att kunna bibehålla polyfenolerna. Forskningsgruppen delade in frökapslar från kakaofrukten i fyra grupper som lagrades olika länge, mellan noll och tio dagar, innan de processades. Efter förvaringsperioden gjordes sedan fermentering och torkning som vanligt. När det blev dags för rostning testade forskarna att rosta bönorna längre och på lägre temperatur än man brukar. Vanligtvis rostas bönorna i 10-20 minuter i 120-130 graders (150 grader har jag hört tidigare). Nu rostades de istället i 45 minuter i 117 grader. Resultaten visade att de bönor som lagrats i sina kapslar i sju dagar och sedan rostats längre på den lägre temperaturen hade högst antioxidantaktivitet. Det ökade både antioxidantkapaciteten i bönorna och smaken.
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/forskare-vill-ta-fram-ny-superchoklad
Viveca says
Hej! Vad tycker du om rå kakao? Om det är rostningen som till stor del är problemet borde väl det vara okej? Kan det tom ses som “nyttigt” i ditt tycke? Tack för att du delar med dig av dina kunskaper!
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej! Kakao är helt ok, men mest för att det är gott, inte för att det är nyttigt. Flavanolerna är bättre att få från färgglada grönsaker. Jag tycker att det framställs lite snedvridet och har därför skrivit inägg som tex detta: https://4health.se/chokladenskakaons-baksida Men visst, rå kakao behåller mer flavanoler och slipper maillardreaktion https://4health.se/fler-halsonackdelar-med-kakao-och-choklad
Glad påsk!