Insekter är både hälsosam äkta evolutionär mat (stenåldersmännsikan åt insekter!) Och dessutom klimatvänlig sådan. Nu blir det tillåtet att sälja hela insekter i alla EU-länder.
Livsmedelsverket har i veckan meddelat en förändring i frågan om insekter som livsmedel. Tidigare har Livsmedelsverket tolkat EU-lagstiftningen som att det inte är tillåtet att sälja hela insekter som livsmedel eftersom det saknats ett godkännande enligt förordningen om nya livsmedel. Andra EU-länder har gjort en annan tolkning av lagen och tillåtit sådana livsmedel på sina marknader. Men nu kom en dom i EU-domstolen som visar att lagstiftningen inte innebär några EU-rättsliga hinder för hela insekter som livsmedel, vilket alltså innebär att Livsmedelsverkets tolkning varit felaktig.
Med anledning av EU-domen meddelade Livsmedelsverket att man omprövar sin tidigare uppfattning och nu tillåter insekter att säljas som livsmedel i Sverige. Livsmedelsföretagen välkomnar beskedet.
De livsmedel med insekter som nu tillåts i Sverige har tidigare fått säljas i Danmark, Nederländerna och Finland. Det beror på att de länderna har tolkat den tidigare EU-lagstiftningen om så kallade nya livsmedel på ett annat sätt än Sverige och de flesta EU-länder. Sverige har tolkat det som att nya livsmedel som insekter inte får säljas utan att EU-kommissionen först har bedömt att livsmedlet inte medför någon hälsorisk.
Olika typer av insekter och produkter som är framställda ur dem, är exempel på det som EU räknar som nya livsmedel. Trots att de ätits under hela evolutionen, och fortfarande äts i stora delar av världen. Inom EU har de inte ätits under tillräckligt lång tid för att vi ska kunna veta att det är ofarligt anser man.
Det innebär att insektsarterna ska riskbedömas och godkännas av EU-kommissionen innan de får säljas. Det som måste bedömas är att en viss insektsart inte har naturliga gifter i sig eller är tillverkad på ett sätt som gör att det kan innehålla smittor eller gifter.
Före 1 januari 2018 fanns en annan lagstiftning om nya livsmedel, där det inte var tydligt att hela och malda hela insekter ingick. De flesta EU-länder, däribland Sverige, tolkade den lagstiftningen som att även hela insekter måste godkännas av EU-kommissionen innan de säljs. Några länder som Finland, Danmark och Holland har tolkat lagstiftningen på ett annat sätt och tillåtit försäljning.
Frågan togs till EU-domstolen, och den 1 oktober 2020 kom de fram till att hela och malda hela insekter inte berördes av den gamla lagstiftningen. Det innebär att det under en övergångsperiod blir tillåtet att sälja hela insekter i alla EU-länder.
Förutsättningarna för att livsmedlet ska få säljas är:
1) att det har varit tillåtet att sälja i något EU-land före 1 januari 2018 och
2) att ett företag i något EU-land har skickat in en ansökan om godkännande av livsmedlet till EU-kommissionen.
Och EU-domstolens beslut gäller under en övergångsperiod i väntan på slutliga beslut av EU-kommissionen, som ska pröva om det är säkert att äta insekterna.
Livsmedelsverket varnar för att insekter kan innehålla sjukdomsframkallande bakterier, tungmetaller och andra giftiga ämnen. Men det lär inte vara värre än odlad lax och antibiotikastinna spannmålsuppfödda djur… det är vad jag tror. Insekter är långt ner i näringskedjan och en bra källa till näring som vi kanske inte får från att bara äta muskeldelar som filé på större djur.
Livsmedelsverket varnar också för att en risk med insekter är att det kan bli korsallergier hos skaldjursallergiker, framför allt gäller detta mjölmask och syrsor. Därför är det noga att det framgår tydligt av märkningen om ett livsmedel innehåller insekter.
Se tidigare inlägg på ämnet: https://4health.se/?s=insekter+livsmedel
Lämna ett svar