Forskare i USA har rekryterat en osannolik allierad i sina ansträngningar att utveckla en ny influensabehandling.
Laman (djuret) har använts för att producera en ny antikroppsterapi som har potential att fungera mot alla typer av influensa, inklusive nya pandemier.
Problemet med influensa är att den ständigt muterar sitt utseende för att undvika vårt immunsystem. Därför behövs en ny vaccination varje vinter om man vill vaccinera sig (just influensavaccin är inget jag rekommenderar dock, läs mer https://4health.se/?s=influensavaccin), och ofta fungerar inte vaccinet eftersom viruset hunnit ändra sig innan vaccinet färdigställts.
Det häftiga med laman är att djuren producerar oerhört små antikroppar i jämförelse med våra egna. Antikroppar är immunsystemets vapen och de binder till proteinerna som sticker ut från virusets yta. Mänskliga antikroppar tenderar att attackera toppen/änden på dessa proteiner, men det är den del som influensaviruset muterar lättast och som därför ändrar sig oftast. Lamaantikropparna använder sin storleksfördel för att tränga lite djupare och attackera de delar som influensaviruset inte kan förändra.
Forskarna vid Scripps Institute i Kalifornien infekterade lamadjur med flera typer av influensa för att provocera immunsvaret. De studerade sedan lamablod för att hitta de mest potenta antikropparna som kunde attackera ett brett spektrum av influensastammar. De valde ut fyra, och byggde sedan sin egen syntetiska antikropp som använde element från var och en av dessa utvalda fyra antikroppar.
Detta testades sedan på möss, som först fick dödliga doser av influensavirus. Det visade sig vara mycket effektivt. Det var 60 olika virus som användes i studien och endast ett av dessa neutraliserades inte av den nya antikroppen, och just det är ett virus som inte smittar människor. Målet, säger forskarna, är att ha något som skulle fungera från säsong till säsong, och även skydda dig mot möjliga pandemier om de skulle dyka upp.
Forskarna testade två metoder för att ge djuren antikroppen. Den första var att injicera djuren med antikropparna, och den andra var en typ av genterapi. De genetiska instruktionerna för att göra antikroppen packades upp inuti ett ofarligt virus, som sedan användes för att infektera musars näsor. Cellerna i näsans slemhinna började sedan tillverka den influensadödande antikroppen.
En ytterligare fördel med detta tillvägagångssätt är att det kan fungera hos äldre personer. Ju äldre du är, desto sämre blir ditt immunsystem, och desto mindre effektiv blir vaccin mot säsongsinfluensan. Men det här tillvägagångssättet behöver inte träna immunförsvaret.
En behandling som kan fungera över en rad olika virusstammar är mycket eftertraktade.
Jag tycker själv att det ska bli intressant att se om det här skulle kunna få effekt mot de virus som anses vara kroniska och ofta klassas som ofarliga, men som man nu mer och mer ser är involverade på ett eller annat sätt i kroniska sjukdomar såsom demens och autoimmunitet. Det gäller virus som herpes och EB (Epstein Barr). Just detta med kopplingen mellan vanliga virus och allvarliga sjukdomar är ett spännande område som jag lovar skriva mer om snart.
Men vi behöver komma ihåg att det här är forskning i ett mycket tidigt stadie. Det kommer att ta många år innan det kan finnas färdigt.
Daniel says
Väldigt intressant! Jag har en fundering kring ett annat vaccin.
Har du skrivit något om barn vaccin? Vad tycker du om det? Bör man göra det? Har du vaccinerat ditt barn?
Vad tycker du generellt om vaccin och brukar du vaccinera dig om du åker utomlands tex?
Jag tänker på de vaccin som erbjuds alla barn efter födseln.
Skriv gärna ett inlägg generellt om vaccin om du inte gjort det redan.
Tack för en intressant blogg! 🙂