För mycket fosfor i förhållande till bl.a. kalcium och andra ämnen som är viktiga för skelettet kan ge benskörhet. Har skrivit om det tidigare bl.a. här: https://4health.se/lask-och-fosfor
Nu visar en ny amerikansk studie att för stora intag av fosfor i kosten ökar risken att dö i förtid i bland annat hjärtkärlsjukdomar.
Många svenskar ligger över det intag som i studien förknippas med mer än fördubblad risk att dö i förtid. Enligt undersökningen är intaget av fosfor kopplat till ökad dödlighet vid nivåer över 1 400 mg per dygn. I Sverige ligger medelintaget på 1 242 för kvinnor och 1 541 för män.
Fosfat finns naturligt i många livsmedel (i en mängd som kroppen behöver), men det används också i olika kemikalietillsatser som smak- och konsistensgivare, antiklumpmedel, för att minska koktiden och för att binda vätska i exempelvis korv, kyckling och skinka.
I naturliga råvaror finns organisk fosfor medan livsmedelstillsatser innehåller oorganiska fosfater som kroppen lättare tar upp.
Fosfater deklareras långt ifrån alltid på förpackningarna och intaget bedöms därför vara 25-30 procent större än den officiella siffran. En studie visade nyligen att 44 procent av de 2 394 bästsäljande livsmedelsprodukterna i USA innehöll tillsatser med fosfater.
Forskarna har under 15 år följt upp 9 686 friska vuxna i åldern 20 till 80 år vars fosforintag kartlades under åren 1988 till 1994 inom ramen för en stor studie kallad NHANES III.
Studien är dock endast en observationsstudie och kritiker till studien menar att det finns andra saker i grupperna i studien som skiljer sig åt – bl.a. energiintag och att det kan ha påverkat resultatet.
Nils-Gunnar Ilbäck, professor i toxikologi vid Livsmedelsverket, berättar att frågan om fosfater redan klassats som högprioriterad inom EU. Enligt nuvarande planer ska en översyn ske 2018
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/ny-studie-farliga-nivaer-fosfater-i-maten/
Lämna ett svar