Jag skrev om studierna på detta ämne 2015 och 2016, bl.a. här https://4health.se/ge-smabarn-jordnotter-mer-forskning-stodjer-metoden Men nu ändras även kostråden
Föräldrar ska ge sina barn jordnötter redan från fyra månaders ålder för att minska risken för allergi enligt nya amerikanska riktlinjer.
Fram till tidigt 2000-tal var varningen tydlig: Exponera spädbarn och småbarn för jordnötter och du ökar risken för att de ska utveckla en allergi.
Men sedan dess har forskningen gått framåt och visar att en tidig introduktion av ”allergena” livsmedel inte ökar risken för att drabbas av allergi, ofta tvärtom. Förenklat kan man säga att det handlar om att ta tillvara på en tid då barnets immunsystem genomgår en dramatisk utveckling. Man tror att det finns ett öppet fönster då barnen kan bygga upp rätt immunsvar.
I Sverige har Livsmedelsverket slagit fast att det inte finns någon anledning att undvika att ge barn några livsmedel under spädbarnsåret på grund av rädsla för att utveckla allergi. Men i andra länder, som Australien och USA, har man gått ett steg längre och rekommenderar en aktiv introduktion av exempelvis jordnötter för alla barn. Där säger man att man ska introducera jordnötter till alla barn, även de med hög risk att utveckla jordnötsallergi.
De nya amerikanska råden säger att:
Barn med hög risk för jordnötsallergi (har exempelvis svåra eksem) och/eller äggallergi och ska smaka jordnötter mellan 4 och 6 månaders ålder. De här barnen bör dock träffa en specialist innan de får smaka jordnötter.
För barn med medelhög och låg risk ska jordnötter introduceras från 6 månaders ålder och barnet behöver inte träffa en specialist.
Eftersom det alltid finns en risk att sätta jordnötter i halsen bör hela nötter aldrig ges till småbarn, utan kan ges i form av tex jordnötssmör, jordnötssoppa eller finmalda jordnötter uppblandat med exempelvis yoghurt.
Lämna ett svar