För ett år sen skrev jag om hur ny forskning visar att man kan ge de minsta barnen jordnötter för att minska risken för allergi https://4health.se/jordnotter-hjalper-mot-jordnotsallergi
Att äta jordnötter före ett års ålder minskar risken att utveckla jordnötsallergi väldigt mycket, enligt den studie som då publicerades. Det är en välgjord studie med en bra uppföljning.
Nu har samma forskarteam gjort en uppföljningsstudie som visar att jordnötter även skyddar efter ett längre uppehåll av jordnötsätande.
Barnen i studien fick äta jordnötskex redan vid 4–11 månaders ålder och fortsatte äta jordnötter tills de fyllde fem år. De som åt jordnötter hade 80 procent lägre risk att utveckla jordnötsallergi än de som inte åt det. Alla barn i studien hade en medfödd ökad risk att utveckla jordnötsallergi.
I den nya studien undersökte forskarna om barnen fortsatte att vara skyddade mot jordnötsallergi även när de slutat äta jordnötter eller om den skyddade effekten avtog. Enligt studien var den skyddande effekten kvar trots uppehållet.
Jag tipsar även om att lyssna på podcasten, närmare bestämt avsnittet med Ann Fernholm, där vi kommer in på detta med att vänja kroppen vid mat, och mat till småbarn.
Jordnötsallergi är en av de vanligaste födoämnesallergierna i världen. Cirka fem procent av alla barn mellan 4 och 18 år är allergiska mot nötter eller jordnötter. Symtomen kommer oftast inom några minuter. Vanligast är klåda i munnen, utslag och magbesvär, samt reaktioner i luftvägarna. Vissa personer riskerar att få en allvarlig allergichock som kan vara livshotande. Man var därför rädd för att många barn riskerade att bli allvarligt sjuka av jordnötter, men det har de inte blivit. Dessutom har man rekommenderat att man ska undvika jordnötter till små barn pga kvävningsrisk.
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/jordnotter-kan-skydda-spadbarn-fran-allergi/
Kristin Wärme says
Hej Anna! Älskar din podd! Tillsammans med vår förskolechef vill jag och föräldrarådet driva igenom förändringar i kosten, framförallt smör och fet mjölk i stället för margarin och lättmjölk. Men även mer fett generellt. Livsmedelsverket har ju sina råd … Vilken bra forskning kan jag visa för föräldragruppen när jag ska argumentera för min sak? Tycker detta är så viktigt, och även förskolechefen vilket är jättekul. Hon säger att hon KAN genomföra vissa förändringar, men att hon måste ha forskning i ryggen. Tack! /Kristin
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Kristin! Tack för fin feedback och så roligt med en eldsjäl för förskolans mat. När jag föreläser för förskolor brukar jag bland annat visa dem den metaanalys som jag skrivit om här: https://4health.se/annu-mer-spridning-till-allmanheten-studierna-stodde-aldrig-kostraden-om-att-begransa-intaget-av-mattat-fett
Jag brukar också rekommendera läkaren Uffe Ravnskovs bok Fett och kolesterol är hälsosamt. Så börja med att läsa metaanalysen och boken själv – där i finns mycket forskning att titta på
Kristin Wärme says
Tusen tack Anna!