Forskare vid Karolinska institutet har upptäckt att en särskild typ av stödjeceller till nervceller svarar på retning från omvärlden och kan initiera smärtupplevelser, i en ny studie.
Studien visar att smärtkänslighet inte bara uppstår i hudens nervtrådar, utan också från cellerna i detta nyupptäckta smärtkänsliga organ. Upptäckten förändrar synen på de bakomliggande cellulära mekanismerna för kroppskänsel och kan få betydelse för förståelsen kring kronisk smärta
Nästan var femte person lider i dag av kronisk smärta. Nu har forskarna vid Karolinska institutet gjort en upptäckt som de menar kan leda till bättre kunskap om hur smärta uppstår, och därmed bättre förutsättningar för att minska lidandet hos drabbade.
“Researchers at Karolinska Institutet in Sweden have discovered a new sensory organ that is able to detect painful mechanical damage, such as pricks and impacts.”
Det handlar alltså om en hittills okänd sensorisk känselkropp i vår kropp som känner av om något trycks mot huden. Den här känselkroppen består av en samling celltyper i nervsystemet som kallas gliaceller. De cellerna bildar tillsammans med nerverna ett hyperkänsligt larmsystem som läser av smärtfulla retningar i huden och gör att reflexreaktioner utlöses för att undvika skador på våra kroppar.
Patrik Ernfors, professor i vävnadsbiologi på Karolinska institutet, är en av forskarna bakom upptäckten och menar att det här visar att smärtkänslighet inte bara uppstår i hudens nervfibrer.
Det här kan vara ett steg på väg för att ta reda på mer om hur vi känner smärta och hur smärta kan lindras, eftersom det fortfarande finns stora frågor kring smärta som hittills inte kunnat besvaras. Om man vill hitta nya strategier för att behandla smärta, så måste man först förstå varför vi känner smärta. Det är så mycket vi inte förstår kring smärta, speciellt vilka nervceller och celltyper som är inblandade.
Det blir nu möjligt att börja studera om, och i så fall hur, de här gliacellerna är inblandade i just kronisk smärta.
Mitt tips: Ät rätt / antiinflammatoriskt (lyssna bl.a. på avsnitt om värk och fibromyalgi https://4health.se/35-vark-fibromyalgi-och-nyttiga-paleorecept-intervju-med-birgitta-hoglund-och-annika-dahlqvist ) Och lyssna på alla podcastavsnitt med Markus Greus som är som en magiker när det gäller att få en balanserad och smärtfri kropp! Börja gärna med avsnitt 176: https://4health.se/?s=markus+greus
https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190815140834.htm
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7281187
Lämna ett svar