Redan för runt 40 000 år sedan var människor av vår egen art, homo sapiens, bosatta på så höga höjder som 3 – 4 000 meter i Etiopien. Det här verkar vara den första plats utanför Tibet och de höga bergsmassiven i Asien, där man har varit bofast på så hög höjd.
Tidigare i år hittades betydligt äldre benfynd från vår utdöda släkting denisovamänniskan på ungefär samma höjd i Tibet, och då väcktes frågan om de kan ha skaffat förmågan att klara av den tunna luften där uppe, och fört den vidare till dagens tibetaner. Nu verkar det alltså som att vår egen art själv tidigt utvecklat samma förmåga i Etiopien, i människans urtrakter.
De nya fynden tyder på en ganska oväntad och enahanda diet. De verkar ha varit specialiserade på så kallade rödråttor som är stora gnagare, inte fullt så stora som bävrar men stora, på uppåt ett eller ett och ett halvt kilo, som bara finns i det här området, Balebergen. De är idag huvudföda för den etiopiska vargen, men för 40 000 år sedan var de också huvudföda för homo sapiens som bodde där.
På den här tiden var stora delar av Sverige täckta av is och även i Afrika var det lite kallare än idag, särskilt uppe i bergen, så det krävdes nog kläder och hyddor för att klara sig där. Men det var det värt, särskilt tack vare den goda tillgången på mat som mängder av grillade benrester tyder på.
Det verkar alltså som att även gnagare är en viktig del av en evolutionär kost 🙂 Kanske dags att börja spara på mössen som katten drar in till dig?!
Bland fynden finns mängder av skarpa redskap gjorda av vulkaniskt glas, obisidian.
https://science.sciencemag.org/content/365/6453/583
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7277100
Lämna ett svar