Ja, det finns faktiskt! Och det blir underbart gott. Tack till Maria för receptet som hon lämnade på facebooksidan http://www.facebook.com/pages/4Health/137786952915558 och som lade grunden till receptet på mjölfri pizza
Ingredienser (2-4 personer)
Pizzabotten:
- 4 ägg
- 3 dl nötmjöl eller valfria nötter som du mixar själv
- 3 dl riven ost
- 3 msk smör
- 3 msk fiberhusk
- 2 msk grädde
Fyllning:
- Valfri pizzafyllning, tex tomat, ost, skinka, svamp, lök eller tonfisk, lök, oliver
Jag brer ett tunt lager med tomatpuré, lägger på lök och/eller vitlök, skinka, champinjoner och ost (mycket av allt) - Om du har hela nötter, mixa dem till ett mjöl i en bra matberedare/ mixer eller med en stavmixer i en shaker el dyl (kan vara lättare att då ta 1dl nötter i taget). Jag brukar använda de nötter jag har hemma, gärna blandat tex med skalade sesamfrön. Om man tycker jordnötter är ok (relativt mycket kolhydrater och mer lektiner* än i “riktiga” nötter) så blir naturella, osaltade jordnötter bra
- Blanda alla ingredienserna till pizzabotten
- Smörj en plåt med smör eller använd bakplåtspapper
- Bre ut pizzabotten
- Grädda botten i 225 grader i ca 5-8 minuter (tills den börjar stelna)
- Ta ut bottnen ur ugnen, men lämna ugnen på
- Lägg på fyllningen
- Ställ in pizzan i ugnen ca 7-10 minuter (tills osten fått fin färg)
*Lektiner är växtproteiner som inte är så nyttiga för oss människor i stor mängd
Tips: Använd kategorierna under rubriken Hälsotips längst ner i högra kolumnen för att sortera ut de inlägg du är intresserad av, t.ex. recept
[…] Ett annat gott alternativ är att använda receptet på pizzabotten. Utan fyllning gräddas det 10-15 min på 225°C. Receptet hittar du här https://4health.se/nyttig-pizza […]