Var i fredags på vår underbara mysiga bykrog i Kåseberga. Där serverades byborna julbord i hemtrevlig miljö i dansk/grönländsk stil. Reflekterade över att det är väldigt enkelt att välja nyttig mat på ett julbord.
Vi fick tre serveringar – en med fisk, en med varmt/kött och en med efterrätter: ost, risalamalta, bär och godis.
Jag var inte helt superstrikt, men det blev ändå till 95% väldigt nyttigt. Förrätten blev lite sill, lite lax (trots att jag själv slutat köpa lax pga miljö- och hälsoskäl) och mycket röra av torsk, majonnäs, räkor mm (kanske en dansk specialitet vet ej, men väldigt god) Tog dessutom lite av dekorgrönsakerna 🙂
Varmrätten blev dansk fläskestek, lite anka, köttbullar och helt underbar stuvad spenat (och grönkål). Dessutom hemgjord rödkål som inte alls var söt som den vanliga köpta.
Efterrätten blev mest bär och lite ost, men också lite risalamalta (ju mer grädde och mandel och desto mindre ris desto bättre 🙂 )
Hade jag velat vara 100% nyttig hade jag valt bort risalamaltan och den lilla klicken hovmästarsås. Skulle man vara ännu nyttigare så skulle man såklart undvika sill-lagen, odlad lax osv också. Men hur som helst så är det enkelt att välja rätt på julbordet. Njut med rätta!!
Thomas B says
Hej och hå. Ser hur läckert ut som helst och smakar antagligen jättebra. Det mesta.
Jag köpte en liten bit lax i en sån där plastförpackning efter flera års tveksamhet men ojjjj
vad besviken jag blev.
Fisken var otroligt fet, troligen Pga. Vegetabiliskt Omega-6 oljor. Laxbiten smakade inte
heller bra. Var tvungen att dränka den i olika såser men den blev aldrig riktigt god.
Fick inte ner mycket ock dagen efter blev jag tvungen att slänga bort experimentet.
Intressant uppgradering hos Patriks Facebooksida, skrolla ner till 24 Sept.
Norska forskare spelar med människors hälsa = På Norska men google översätt.
https://www.facebook.com/pages/odlad-lax/431202643584069
(´´forskare fuskar med dokumentation för att skydda kommersiella intressen´´)