Det är svårt att göra forskning på kost. Dels är effekterna av kost långsiktiga, det kan ta 10-30 år att se resultat och följder av en viss kost. Dels är det svårt att göra blindstudier, dvs. det är svårt att dölja för en person vad det faktiskt är den äter – eller att ge placebo. Dessutom så är det svårt att få forskningen finansierad. Det gynnar ju inte läkemedelsbolagen att gemene man äter mat som gör oss friskare. Mycket av forskningen som görs på kost görs av livsmedelsbolagen och visar då givetvis de effekter som gynnar dem.
Något att fundera på…
Anna Sparre @ 4health.se says
http://www.theatlantic.com/magazine/print/2010/11/lies-damned-lies-and-medical-science/8269
“80 percent of non-randomized studies (by far the most common type) turn out to be wrong, as do 25 percent of supposedly gold-standard randomized trials, and as much as 10 percent of the platinum-standard large randomized trials. ”
Alltså vettigt med skepticism till det stora okritiska användandet av osäkra epidemiologiska koststudier…