Visste du att den goda pepparroten är en medicinalväxt? Här i Skåne ser jag den ofta växa i diken och väggrenar, man känner igen den på dess gröna avlånga och ganska stora blad. Men den går ju bra att även köpa i affären.
De späda bladen och skotten går utmärkt att äta som de är, de är rika bl.a. på C-vitamin. Roten på pepparrot är det man vanligen får tag på i affären, och det är också här de häftigaste egenskaperna finns. Roten är antiseptisk, antimikrobiell alltså, och kan alltså användas mot infektioner av olika slag, tex urinvägsinfektion. Dessutom stimulerar den blodcirkulationen (liksom de flesta starkare örter och kryddor). Pepparrot stimulerar också matsmältningen.
Du kan riva pepparrot och göra ett ångbad om du är täppt i näsan. Ångorna är slemlösande och avsvalande. Du kokar alltså upp vatten och lägger i riven pepparrot. Lägg en handduk över huvudet och andas in ångorna.
Om du vill göra en infusion som du kan dricka så tar du riven eller hackad pepparrot och kokar upp/sjuder i minst 10 minuter. Använd 1 dl pepparrot per liter vatten.
Mer via taggen örter
Lisa says
Hade ingen aning om att den växte vilt i Sverige på det viset. Kan man äta bladen som sallad tror du?